Velika posećenost na ovogodišnjem Festivalu čvaraka u Mužlji


Dvanaesti po redu Festival čvaraka i ove godine je uspešno organizovan na Sportskom centru „Lehel“ u Mužlji.

Prema slobodnoj proceni domaćina, događaj je ove godine privukao blizu 10 hiljada ljudi iz cele Vojvodine, Srbije, Rumunije i Mađarske. Svi oni mogli su da se uvere da su domaćice i domaćini našeg naseljenog mesta zaista nadaleko poznati po ukusnoj trpezi i srdačnom gostoprimstvu.

Lavovski deo tokom celog dana na sebe su preuzeli članovi Udruženja „Remus”, ali za njima nisu zaostajali ni ovdašnji vinari, muzičari, omladinci, predstavnici Moto Kluba „Road Flyers” i mnogi drugi.

Prodavci suhomesnatih proizvoda, šunke, slanine, pršute, švargli, dimljenih i pečenih kobasica , slatkih i slanih kolača, sireva, proizvoda od meda, zanatskih rukotvorina i još mnogih drugih zanimljivosti, su se u ranim jutarnjim časovima okupljali i izložili svoje „đakonije”, nakon čega je usledila prodaja čvaraka, mekika, paprikaša…

Na takmičenje u topljenju čvaraka prijavilo se 30 ekipa iz Vojvodine i jedna ekipa iz susedne Rumunije, mesto Otelek. Prema oceni žirija, prvo mesto su osvojili predstavnici ekipe „Bećari iz Debeljače”. Druga je bila ekipa JKP „Vodovod i kanalizacije” iz Zrenjanina, dok je treće mesto pripalo Smiljki Malešev, takođe iz Zrenjanina. Organizatori su ove godine dodelili i dve posebne nagrade: ekipi „Čikago čvarci” iz Novog Bečeja i gostima iz Rumunije.

Nagrada za najlepše dekorisano posluženje otišla je u Jankov Most, ekipi „Jedna priča”.

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima, Omladinskim Forumom, roditeljima i svim zainteresovanim meštanima, iz centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara „ispratili“ ovogodišnju zimu.

Organizatori Festivala čvaraka bili su članovi udruženja i civilnih organizacija – uz podršku Saveta Mesne zajednice, a cilj ovog događaja jeste da se pre svega pokaže nekadašnji život ovdašnjih meštana na salašima i na selu, ali i da se čvarci „prikažu” kao jedan mužljanski brend, tj. specijalitet.

  • Tivadar Borbelj