Tradicionalni „Mužljanski svatovi“ 18. maja – pročitajte program manifestacije


Tradicionalni mužljanski svatovi odvijaju se istovremeno na dva mesta – u devojačkoj i u momačkoj kući.

Najznačajnije ličnosti svadbe – pored mlade i mladoženje – jesu kumovi, deveruše i buklijaši. Deveruše su obučene u istovetne haljine – u kosi imaju cvet, a u ruci korpu sa ruzmarinom.

Buklijaši oblače odela, koje krasi marama prebačena preko ramena, sa cvetom i trakom, dok u ruci drže štap opleten ruzmarinom, kao i flašu vina, ukrašenu kolačom – pletenicom.

Deveruše i buklijaši „upravljaju“ ili „vode glavnu reč“ na svatovima i ujedno čine vezu između devojačke i momačke kuće, tj. svatova.

Ovi, ali i mnogi drugi običaji ovdašnjih mađarskih svatova, biće prikazani u subotu, 18. maja, u dvorištu Udruženja penzionera (Ulica Mađarske komune broj 42.), gde će biti održana 19. po redu manifestacija „Mužljanski svatovi”, u organizaciji Udruženje negovaoca starih običaja „REMUS”.

 PROGRAM MANIFESTACIJE:

09:00 – takmičenje u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša u dvorištu Udruženja penzionera (kotizacija iznosi 2000,00 dinara, kuva se na plin, takmičarima obezbeđeno 2kg svinjskog mesa i vredne nagrade – prijava ekipa na broj: 064-1645675);

09:00 – izbor najukusnijih slanih i slatkih svadbenih kolača, kao i domaće rakije;

10:00 – svečano otvaranje manifestacije;

10:30 – nastup kulturno-umetničkih društava, svadbenih orkestara;

13:00 – proglašenje pobednika;

Tokom manifestacije, posetioci će moći da kupe i mekike.

U subotu, 25.maja, biće održan i Svadbeni bal – više informacija uskoro!