Prošla godina u svetlu crkvene statistike


Svake godine, krajem godine i početkom godine, u crkvama se čitaju statistički podaci koji su posebno karakterisali parohije u Mužlji, u Lukinom selu, u Ečki i Belom Blatu. Otac Stojan Kalapiš, sumirao je šta pokazuju ove brojke, predviđajući da je “suma” za prošlu godinu bila nešto malo bolja u odnosu na prethodne godine.

– Najbolje je početi sa krštenjima, brojem krštenih. U Mužlji je kršteno 18 dečaka i 12 devojčica, od kojih je oko devedeset posto onih koji su došli iz inostranstva i decu krstili kod kuće. Dakle, roditelji dece žive ili rade tamo, i dolaze kući da krste dete, jer su tu babe i dede, tu su rođaci, i prava stvar je slaviti sa njima. Što se tiče broja venčanja, 10 parova u Mužlji se zaklelo na večnu vernost u našoj crkvi, a moram da kažem da i u ovom slučaju 90 odsto mladih živi u inostranstvu. Došli su kući da se zakunu i venčaju, ovde u crkvi. Osećaju da pripadaju ovde – ako mogu da kažem. Najdrastičniji podaci, pak, sadržani su u knjizi mrtvih. U Mužlji su prošle godine umrla 44 muškarca i 42 žene. Iz Lukinog sela i Ečke brojevi su uključeni u ove podatke. Inače, moram reći i da je najmlađa osoba koja je umrla u Mužlji bio Oskar Makai, koji još nije bio ni oženjen, a rođen je 1984. godine, a najstarija Ilonka Tapai, rođena 1928. godine.

 *Šta je sa podacima u Belom Blatu?

– Belo Blato je posebna parohija, ali ima manje stanovnika i manje vernika. Broj krštenih u ovom malom selu prošle godine bio je 11. Ovo je veliki broj, jer odavno nismo krstili toliko dece, i to četiri dečaka i sedam devojčica. Održano je samo jedno venčanje, a 10 novih imena upisano je u registar poginulih, pošto je prošle godine umrlo pet žena i pet muškaraca. Ovo su naši podaci koje vodimo u matičnim knjigama i odatle sam mogao da vam kažem kakva je trenutno situacija u Mužlji i u Belom Blatu.

         *Šta se može reći o veronauci? Znamo da u školama postoji veronauka, ali je važna i nastava parohijske veronauke, a mladi čak vole da idu na ovu nastavu!

– Parohijska veronauka je pripremnog karaktera, pripremamo se za prvu pričest, posle na krizmanje, pa dolaze učenici iz odgovarajućih odeljenja i mi ih pripremamo za ove svete tajne. Parohijska nastava veronauke se održava odvojeno, subotom u učionicama parohije, nije da je ovde ozbiljnije, jer na obe lokacije, shvatamo svi ozbiljno ovu nastavu i mi i deca. U parohiji, u crkvi, možemo ih naučiti i prvoj ispovesti, prvom pričešću, krizmanju, dakle svemu. Ova verska lekcija je važna.

Broj učenika koji pohađaju veronauku je drastično smanjen, recimo pre 20 godina, veronauku je pohađalo 400-480 dece. Sada veronauku pohađa oko 150 dece, a isto toliko je i onih koji su se opredelili za veronauku u školi.

  • Otilija Konja-Kovač

Parohijski događaji

U crkvi i ove godine biće organizovano tradicionalno slavlje za jubilarne bračne parove iz Mužlje. Oni koji ove godine slave 50. ili 25. godišnjicu braka mogu se prijaviti sada. Misa zlatne i srebrne svadbe biće održana 28. aprila.

Nedelju dana ranije, 20. aprila, u Mužlji će biti održan i sastanak ovogodišnjih osmaka.