Koszorúzás és emlékműsor Muzslyán


Az  1956-os magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére 

   A Muzslai Petőfi Sándor MME szervezésében a közösség október 23-án emlékezett meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára.

   A Szűz Mária Szent Neve templom melletti emlékparkban levő 56-os emléktáblánál koszorút helyezett el Magyarország nevében Czikajló Gergely, a Szabadkai Főkonzulátus konzulja, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) képviseletében Ternovácz István és Molnár Attila, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség előtt Jenovay Lajos, a VMSZ körzeti szervezetének nevében Vidrács Krisztina, Kovács Diana és Puskás János, Muzslya helyi közösség tanácsa nevében Bodó Poturica Mária és Palatinus Ervin, a RÉMUSZ – Hagyományápolók Egyesületének képviseletében Bacsó Mihály, Sági György és Bíró István, illetve a Muzslai Petőfi Sándor MME nevében Tóth Mónika és Dobó József.

   Ezt követően Kalapis Sztoján atya celebrálásával, szentmisét szolgáltattak a forradalom és szabadságharc hőseiért, majd a művelődési egyesület nagytermében rendezett alkalmi műsor keretében a közösség meghallgathatta Kónya-Kovács Otília az eseményről készült történelmi visszapillantását:

   -(…)Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás  ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.

   A műsorban fellépett a művelődési egyesület vegyes kórusa, citerazenekara és  leánykórusa, valamint Molnár Lábadi Csilla és Borbély Tivadar, szavalók.

   A rendezvény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.

  • Borbély Tivadar