A hagyományok éltetése – Tizenhatodik Pásztornap


   A pásztorok, juhászok, kondások és kanászok egykori kunyhójának, háziállatőrző- és földművelési/mezőgazdasági eszközeinek, valamint a hagyományos mindennapi ételek és öltözékek bemutatásával a helybeli RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete – a koronajárvány miatt rendhagyó – tizenhatodik alkalommal rendezett Pásztornapot Muzslyán.  Az esemény, amely a részvevők és a házigazdák az előírt védelmi szabályok szigorú betartása mellett zajlott, hagyományosan a birkapaprikásfőző-versennyel és a pásztorétkek bemutatásával kezdődött. Míg a közel húsz bográcsban rotyogott az ízletes paprikás, addig sor került a háziasszonyok által készített édes és sós sütemények, illetve a férfiak által előállított házipálinkák szemléjére is.

   A rendezvényt Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja nyitotta meg:

   – A népi hagyományok nemcsak a kultúra őrzése miatt fontosak. Ezek az események, szokások, ünnepek abban segítenek, hogy a közösséget összetartsák. Jó látni, hogy egyre több helybeli és környékbeli gyerek és fiatal érdeklődik eme rendezvények iránt, hiszen ők képezik magyarságunk, nemzetünk megmaradását a jövőben – mondta megnyitó beszédében az MNT tagja.

   A házigazdák a Magyar Házban kiállítást is szerveztek, ahol az odalátogatók megismerkedhettek a pásztorok életmódjával. Ezenkívül sor került néhány régi mesterség bemutatására, a helybeli cserkészek pedig régi pásztorjátékokat elevenítettek fel a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében.

   A XVI. Pásztornapot a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, a RÉMUSZ – Hagyományápolók Egyesülete, a Persu üzletlánc és Muzslya Helyi Közösségének Tanácsa támogatta.

  • Borbély Tivadar