Oživljavanje tradicije – Šesnaesti pastirski dani


   Predstavljanjem nekadašnje kolibe pastira, govedara i svinjara, nege kućnih ljubimaca i opreme za poljoprivredu/zemljoradnju, kao i tradicionalne svakodnevne hrane i odeće, lokalno Udruženje čuvara tradicije – REMUS – neobično zbog epidemije korona virusa- organizovalo je 16. put Pastirske dane u  Mužlji. Manifestacija, koja se odvijala uz striktno pridržavanje zahtevanih pravila zaštite od strane učesnika i domaćina, tradicionalno je započeta takmičenjem u kuvanju ovčijeg paprikaša i prezentacijom pastirskih obroka. Dok se ukusni paprikaš kuvao u skoro dvadeset kazana, ocenjivani su slatki i slani kolači lokalnih domaćica i domaće rakije Mužljanaca.

   Događaj je otvorio Atila Molnar, član Mađarskog nacionalnog saveta:

   – Narodne tradicije nisu važne samo za očuvanje kulture. Ovi događaji, običaji, proslave pomažu u održavanju zajednice na okupu. Dobro je videti da je sve više dece i mladih iz lokalnog i okolnih područja zainteresovano za ove događaje, jer će oni u budućnosti biti čuvari naše tradicije i nacionalnosti, rekao je član MNS-a u uvodnom govoru.

   Domaćini su organizovali i izložbu u Mađarskoj kući, gde su posetioci mogli da se upoznaju sa načinom života pastira. Pored toga, predstavljeni su i neki stari zanati, a lokalni izviđači oživeli su stare pastirske igračke u otvorenoj bašti KUD-a “Šandor Petefi” u Mužlji.

   16. Pastirske dane podržali su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, zakonodavstvo, upravu i nacionalne manjine – Sekretarijat nacionalne zajednice, Fondacija “Betlen Gabor”, Udruženje čuvara tradicije – REMUS, lanac „Persu” prodavnice i Savet Mesne zajednice “Mužlja”.

  • Tivadar Borbelj