Pojas za spašavanje za vođe izviđača


   Program Pojas za spašavanja ponovo je sproveden u Mađarskom izviđačkom savezu Vojvodine.

   Program su kreirali članovi tima mentorske mreže Pojas za spašavanje.

   Program Pojas za spašavanje je namenjen budućim vođama koji su zbog nedostatka izviđačkih vođa već bili komandanti ili su u velikoj dilemi da jednom da postanu vođe. Južni program Pojas za spašavanje organizovan je za izviđače u izviđačkom okrugu Torontal. Učesnici su došli iz nekoliko naselja, uključujući Izviđački tim br. 47 II. Janoš Pal iz Mihajlova, zatim novi tim iz Banatskog Dvora, izviđači tima br. 4 Sveti Imre Herceg iz Mužlje, i još jedan učesnik iz novog izviđačkog tima iz Bečeja.

   Program je započet u petak popodne, polaganjem venca 23. oktobra, gde su izviđači stajali na straži i potom prisustvovali misi i memorijalnom programu. Nakon komemoracije usledilo je upoznavanje, a zatim predstavljanje motivacionih sfera. Posle ukusne večere izviđači su mogli da učestvuju u igri samospoznaje i da prođu kroz sve stanice motivacione mape pripovedanja. Uronjeni u ogledalna jezera, svako je mogao bolje da upozna sebe i drugove izviđače, a potom su otišli na zasluženi noćni odmor.

   Reka Keseg, koordinator za Karpatsku dolinu, menadžer za obuku, Mađarskog izviđačkog saveza Vojvodine:

   – Smatram da je važno da izviđački timovi postoje i rade i u manjim naseljima. Trenutno se aktivno radi u lokalnim timovima, međutim potrebni su nam mlade vođe. Još nije kvalifikovan niko u tom okrugu da bude vođa, pa je stoga ovo bila prilika da stariji izviđači prisustvuju u programu Pojas za spašavanje. Jedan od glavnih ciljeva treninga je motivisanje učesnika da se dalje obučavaju za odgovarajući način rukovođenja. Osim toga, trudimo se da prenesemo dovoljno znanja kako bismo nekvalifikovanim izviđačima pomogli da napreduju na putu vođstva dok ne prođu jedan njima namenjen kamp za obuku vođa.

   Subotu ujutro započeli su intenzivnim treningom za građenje tima, tokom te igre mogli su da upoznaju lokalne zanimljivosti, sebe i kako mogu da rade u timu. Onda je usledila radionica u kojoj su izviđači mogli dublje da uđu u svoju ulogu u timu. Program je takođe obuhvatio i jedan uzorak izviđačke aktivnosti  sa čim su se najviše bavili tokom prepodneva.

   Ema Šiveg, učesnica iz izviđačkog tima br.4 Sveti Imre Herceg, iz Mužlje:

   – U subotu smo, nakon skoro čitave jutarnje igre, prisustvovali aktivnostima, na kojima smo dobili različite ideje kako na razigran način možemo preneti svoje znanje svom izviđačkom timu. Posle ručka, uprkos oblačnom vremenu igrali smo napolju dok nije počela kiša, a zatim smo nastavili sa igrama unutra. Kasnije smo se upoznali sa metodologijom upravljanja igrama.

   Program uključuje, između ostalog, i metodiku nastave pevanja, test sistema udruženja, i izviđači su bili uključeni i u izradu metodoloških igara.

   Emilija Lazar, učesnica, učesnica iz izviđačkog tima br.4 Sveti Imre Herceg, iz Mužlje:

   – Programi su mi se jako svideli, bili su mi zanimljivi i korisni. Aktivnosti kojima smo se bavili u subotu, njene elemente, igre i metodološke ige koje smo spremali sigurno ću koristiti na narednim sustretima sa svojim izviđačkim timom, u svom daljem radu. Trenuci koji su mi se urezali u sećanje je igra samospoznaje, motivaciona mapa iz bajke i subotnja prepodnevna igra za građenje uspešnog tima.

   Trening se fokusirao na igru učenjem, pružajući učesnicima praktično znanje kojima su se mogli obogatiti. Na kraju formulisane su mnoge korisne ideje koje su svi mogli poneti kući, i uz pomoć tih ideja hrabrije krenuti putem vođstva u budućnosti.