Donacija za Dom učenika “Emaus”


   Simbolično, 10. septembra 2020. završena je dobrotvorna trka tokom koje su članovi Fondacije „Mi smo jedna krv“ iz Budimpešte skupljali donaciju za dom učenika “Emaus” u Mužlji. Otac Stojan Kalapiš, direktor doma, Žolt Gerdof, jedan od vaspitača, i dva učenika, Norbert Takarič iz Torde i Lambert Dvorski iz Bečeja, takođe su bili prisutni u Segedinu i na graničnom prelazu “Röszke”, gde su stigli dobrotvorni trkači. Dečaci i vaspitač su se kratkoročno pridružili trkačima, jer su ovako i sami doprineli donacijama koje su na kraju oni sami dobili. Bili su vrlo zadovoljni biciklima, jer su već razgovarali o tome, da kad vreme dozvoljava mogli bi planirati i manje ture vožnje biciklom, ili bi kad je lepo vreme išli u školu biciklom.

   17. septembra, samo nedelju dana kasnije, donacije su stigle u dom učenika. Generalni konzulat Subotice kupio je 10 bicikala, i vlasnik fabrike bicikla “Capriolo” donirao je još deset, tako da su dečaci dobili ukupno dvadeset bicikala, a dobili su i poklon Međunarodne Teqball asocijacije, sto za tekbal, što je ustvari mađarski izum i veoma je popularan među mladima; a s obzirom na jesenju sezonu, Goodvill Pharma je svakom učeniku u domu obezbedila paket svojih proizvoda kako dečacima ne bi nedostajalo raznih vitamina. Zvaničnici doma su tražili i jedan veći frižider koji im je bio preko potreban i koji je takođe sada isporučen na lice mesta.

   Ester Čalokezi, generalni konzul, rekla je da uz moto ljubavi prema sportu i radosti kretanja ideju trkača treba uzeti k srcu, jer je sport takođe povezujuća sila koja je od velike važnosti u godini nacionalnog zajedništva. Dobrotvorna akcija će se nastaviti kada to epidemiološka situacija dozvoli, a zatim će se i oni pridružiti trci sa puno ljudi, osobljem Generalnog konzulata Subotice, i sa graničnog prelaza, gde je trka prekinuta, nastaviće se do Mužlje i onda će ova obrazovna ustanova biti obogaćena novom sportskom opremom.

   Otac Stojan Kalapiš, direktor doma, zahvalio se svima na donacijama u ovoj akciji, a i sada je isto sa zahvalnošću govorio jer su donacije uručene dečacima, i bilo je veliko zadovoljstvo videti radost učenika dok su preuzimali bicikle i dok su isprobavali novu igračku.

   Lajoš Brindža, vlasnik fabrike bicikala “Capriolo” iz Topole, takođe je došao u Mužlju, na preuzimanje, jer, kao što je i dečacima bio dobar osećaj da prime nove bicikle, podjednako je njemu bio dobar osećaj kad je mogao da učestvuje u ovoj dobrotvornoj akciji, za plemenitu svrhu. A dečaci su rekli da će sve dok je lepo vreme sigurno voziti bicikla, većina njih bi umesto autobusom išla u školu biciklom, ali bi bili srećni i da se organizuje biciklistička tura.

  • Otilija Konja-Kovač