Jelentős útjavítási munkákat végeznek Muzslyán


Nagybecskerek Város költségvetéséből az útjavításokra szánt összeg egyharmadát Muzslya Helyi Közösség használta ki az utóbbi hónapokban – emelte ki Palatinus Ervin, tanácselnök, ezzel is alátámasztva a látványos munkálatok nagyságát és jelentőségét.  

Néhány hónapja már dolgoznak az aszfaltmaró és aszfaltozó gépek Muzslya utcáin is – ezekről a közművesítési munkálatokról nyilatkozott Palatinus Ervin, a helyi közösség tanácselnöke.

– Nagy munkába fogtunk, látszanak is már az eredmények, de amikor elkezdték a javításokat, megegyeztünk,  hogy inkább kevesebbet csináljanak meg, de minőségesen, mint többet. Konkrétan, a nagyutcán kezdték, ahol az aszfaltburkolat 70 százaléka át lett húzva új réteggel. Utána következett a két párhuzamos utca, a Hunyadi János és az Arany János, ahol szintén nagy munkát végeztek. Évek óta kértük már, hogy a Tóth István utcát teljesen burkolják át, mert legalább tíz éve azon az utcán keresztül szállítják a nagy teherautók a homokosról a homokot – az ott élő lakosok megérdemelték, és teljesen felújjították az aszfaltot – mintegy 1100 m hosszában. Sőt, az útpadkát is megjavították és két fekvőrendőrt is elhelyeztek, mert sok gyerek közlekedik arra a közeli iskolába menet – mondta a tanácselnök.

Szinte mindegyik nagyobb utcában folytak munkálatok: a Fogarasi fivérek utcát is alaposan megjavították, mert azelőtt az mindig valahogy a végére maradt, csak gyors javításokat végeztek, most annak az utcának is legalább a 70 százalékát áthúzták új burkolattal. A József Attila és a Bolmanska utcákat is befejezték, azzal, hogy a nyár folyamán is dolgoznak majd, befoltozzák a kátyúkat a többi utcában is, remélhetőleg a búcsúig.

– Mi lesz a már emlegetett körforgalommal?

– Muzslya bejáratánál nagyon nagy szükség van a körforgalomra. Kiépítésére tavaly elkészült a tervdokumentáció, s arra számítunk, hogy az év végéig az is megvalósul. A körforgalomra kijelölt helyen négy utca kereszteződik, a gépkocsivezetők sokszor tanácstalanok, kinek van előnye – mondhatom egy életveszélyes hely, amit meg kell oldani. Az önkormányzatban is egyeznek, hogy azt nagyon fontos lenne megcsinálni, s remélem, hogy a körforgalom lesz ennek az évnek a koronája.

Muzslyához 16 km réti út is tartozik, nélküle nem is lenne élet a réten, de nem csak a termelők miatt, hanem azok a muzslyaiak és nagybecskerekiek miatt is, akiknek a Tiszán hétvégi háza van. Ha nem lenne réti műút, nem tudnának oda kijutni. Ezért még az idei tervben szerepel annak a javítása is.

Az utak mellett a középületek állapotára is felügyelnek a Tanácsban – mindenkinek szembetűnt, hogy ráférne a meszelés a muzslyai Egészségházra. Sajnos a nagybecskereki Egészségházak igazgatóságának arra nincsen pénze – tudta meg a polgármester az igazgatóval folytatott tárgyalás során. Ezért úgy döntöttek, hogy a Helyi közösség Tanácsa biztosítja a meszeléshez szükséges anyagot, a civil szervezetek tagjai pedig önkéntes munkával bemeszelik.

– Nekünk a fiatalok nagyon fontosak, de az idősekre is gondolnunk kell, legalább méltó módon fogadják őket abban a váróteremben, rendelőben – fejezte be a tanácselnök.

  • Molnár Aranka