Ahol a közösség összetart – templombúcsú és falunap volt Muzslyán


Szeptember második hétvégéjén megkétszereződött a 133 éves Muzslya lakossága, ugyanis sokan hazalátogattak a templombúcsúi és falunapi ünnepségre.

Az ünnepség első napján – a hagyományokhoz hűen – a Magyar Ház nagytermében megnyitották a civil-szervezetek és egyesületek közös kiállítását, amely keretében bemutatkozott a Nők Klubja, a MAKK, a Krasznica Vadászegyesület, a RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete, a Muzslai Petőfi Sándor MME, a Road Flyers Motorosklub és néhány önálló kiállító is.

A megnyitó után szentmisét szolgáltattak a Szűz Mária Szent Neve templomban, melyet egy komolyzenei hangverseny követett. Az est keretében felléptek a nagybecskereki zenede egykori és jelenlegi növendékei, tanárai: Rontó Kata, Süveg Emma, Labanc Anasztázia, Mezei Szimóna, Muhi Dániel, Dario Mihaljević és Rontó Márta.

A muzslyai búcsú másnapján a hagyományápolók a Helyi Közösség épülete előtti parkban csirkepaprikásfőző-versenyt szerveztek, amelyre az idén közel húsz csapat nevezett be. Ezután a Szűz Mária Szent Neve templomban ünnepi szentmisére és Tratnjek Stanko atya búcsúmiséjére került sor, majd a Helyi Közösség Tanácsa díszülése keretében kiosztották a faludíjakat azon helybelieknek, akik évtizedek óta tevékenységükkel öregbítik a település hírnevét.

Ők: Maja Gligić, Kószó Sándor, Csordás Erika, Boldizsár Rozália, Rácz Gizella nővér, Vajda László, Nyerges Sándor, Zombori Ervin, Kovács Nándor, Pakai Árpád, Erdei Albert, Pozsár Ibolya, a Kocsis család, Sándor György, Bodó Krisztián és Kurunci Róbert.

A diszülést jelenlétükkel megtisztelték a négy magyarországi testvértelepülés polgármesterei is.

A délután folyamán – a VMSZ Női Fórumának és a Helyi Tanácsnak köszönhetően – második alkalommal került megrendezésre a „szelíd motorosok” felvonulása, amely keretében a legfiatalabbak mutatkoztak be. A gyerekek rollerekkel, kis motorral és biciklivel, valamint babakocsiban vonultak végig a főutcán, és akik sikeresen megtették a kijelzett távot, őket a szervezők megjutalmazták. 

A Helyi Közösség épülete előtt felállított szabadtéri színpadon művelődési műsorra és szabadtéri koncertekre is sor került.

Amíg a település központjában folytak az események, addig a Lehel Női Kézilabdaklub pályáján nagy méretű kézilabda-tornára került sor. A tornán közel 500 óvodás, általános-és középiskolás vajdasági lány vett részt.

Az idei templombúcsúi és falunapi rendezvényeket Nagybecskerek Városa és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

  • Borbély Tivadar