Csőregefesztivál gyerekeknek – harmadszor


Csőrege vagy csöröge, tájegységtől függetlenül forgács vagy bármilyen alakúra csavart, zsírban kisütött, majd cukorral behintett, vékony, omlós házi sütemény. Muzslyán valamikor a lakodalmakba – a habos, krémes sütemények helyett – csőregét vittek ajándékba, amelyet az új asszonyok a fiókos, polcos szekrénybe, azaz az almáriumba tettek. 

Hogy megismertessék a gyerekekkel a csőrege folyamatának készítését és a sütemény ízét, a muzslyai Nők Klubjának tagjai – a tavalyi sikeres esemény után – az idén is megszervezték a Csőregefesztivált. A rendezvényre a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola alsós tagozatos tanulóin kívül meghívták a Hófehérke Óvoda növendékeit is, akik saját maguk is kipróbálhatták, hogyan kell a tésztát gyúrni, nyújtani és kiszaggatni. 

-A nincstelen és bizonytalan világban, amikor az édességek, a csokoládé csak álomnak számított és nagyon nehezen lehetett hozzájutni, egyszerű alapvető kellékekkel a háziasszonyok örömet varázsoltak a gyerekeknek és a vendégeknek. A csőrege elkészítésének folyamata nem vitt magával sok kiadást és időt sem, az eredmény pedig mindenki boldogsága lett – emelték ki a szervezők.

A helybeli Fodor Katica több évtizede készíti a csőregét, mégpedig a legegyszerűbb és leghagyományosabb módon. Elmondása szerint már maga a sütemény elnevezése is azt sugallja, hogy a csőrege csörgős, ropogós és omlós kell, hogy legyen .

-Egy tojáshoz annyi lisztet adok hozzá, amennyit a tojás felvesz. Ezenkívül egy kis kávéskanálnyi ecetet is teszek hozzá, majd kézzel és nyújtófával kidolgozom a tésztát. Ezután keverve forró olajban és zsírban kisütöm a csőregét, végül pedig meghintem porcukorral. Mindezt a szomszédasszonyom édesanyjától tanultam meg, közel hatvan évvel ezelőtt – tudtuk meg Katica nénitől.

A gyerekek nagy odafigyeléssel készítették, majd nagy élvezettel fogyasztották eme ropogós csemegét. Sokan közülük elmondták, hogy máskor is szívesen jönnek gyúrni és tésztát nyújtani. Az idei Csőregefesztivál lebonyolításában segítséget nyújtott a Rémusz Hagyományápolók Egyesülete és a közép-bánáti Szórványközpont.

  • Borbély Tivadar