20 éves a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub (MAKK)


   Muzslyán mintegy 25 civil szervezet és egyesület működik, melynek tagjai kitartóan és lelkesen őrzik hagyományainkat, anyanyelvünket, népszokásainkat, és öregbítik falunk hírnevét. Az egyik ilyen szervezet a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub, közkedvelt nevén a MAKK, amely az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

   A kezdetekről, a fiatalokkal való foglalkozásról, a kiállítások számáról lapunknak Hallai Mihály, a MAKK elnöke nyilatkozott:

–  A Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub 2000. augusztus 22-én alakult meg hivatalosan. A szervezet megalakulásáról az ötlet Rácz János grafikai műhelyében vetődött fel, ahova a grafikai művészeken kívül néhány  (amatőr) képzőművész is eljárt. Az első lépés egy kiállítás megszervezése volt, melyre a Helyi Közösség épületében került sor, ahol mintegy 15-20 helyi festőművész állította ki alkotásait. Mindez 2000 májusában történt, majd következett az augusztusi alakulóülés, végül pedig a decemberi klubhelyiség-megnyitó a Muzslai Petőfi Sándor MME nyári színpadán, melyet önkéntes munkával és a Helyi Közösség Tanácsának támogatásával sikerült átalakítani – tudtuk meg a klub elnökétől.

A klub elsődleges célja a gyerekek és a fiatalok felkarolása, hogy megszerettessék velük a rajzolás és a festés fortélyait, illetve hogy a számítógépek, az okostelefonok helyett az alkotást, a művészetet, a tehetségük kimutatását válasszák. Amire igazán büszkék a MAKK-ban, hogy az elmúlt két évtizedben sok fiatal MAKKos – akik egykoron a szervezetben tették meg első lépésüket a képzőművészet iránt – sikeresen befejezték a Művészeti Akadémiát, sőt néhány önálló kiállítással is büszkélkedhetnek.

–   Az évek során nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a helybeli Szervó Mihály Általános Iskolával, a Hófehérke Óvodával és más civil szervezetekkel is. Eddig részt véttünk mintegy 250 hazai és külföldi kiállításon. Ezen kiállításokon több, mint 5000 alkotást mutattunk be az érdeklődőknek. Fontos kiemelnem, hogy tagjaink több művészeti ágon tevékenykednek – vannak köztünk  festőművészek, művészfotósok, intarzisták, sós kerámiások, rézdombor- és fafaragó művészek,valamint szalmaképeket és szárazvirágképeket alkotók is. Hetente két alkalommal találkozunk a klub helyiségeiben, mégpedig csütörtökön 18 – 20 óraig, valamint vasárnap 10 – 12 óraig – tette hozzá a beszélgetés végén Hallai Mihály.

  • Borbély Tivadar