Mužljanski “Klub slikara amatera” (MAKK) slavi 20 godina postojanja


   U Mužlji postoji oko 25 civilnih organizacija i udruženja, čiji članovi uporno i entuzijastično čuvaju našu tradiciju, maternji jezik, narodne običaje i unapređuju ugled našeg sela. Jedna od takvih organizacija je “Klub slikara amatera”, u narodu poznat kao MAKK, koji ove godine slavi 20 godina postojanja.

   Mihalj Halai, predsednik MAKK-a, pričao je našem časopisu o počecima, o radionicama sa mladima i o broju izložbi:

– “Klub slikara amatera” zvanično je osnovan 22. avgusta 2000. godine. Ideja o osnivanju organizacije pokrenuta je u grafičkoj radionici Janoša Raca, gde su pored grafičara prisustvovali i neki (amaterski) umetnici. Prvi korak bio je organizacija izložbe koja se održala u zgradi Mesne zajednice, gde je svoje radove izložilo oko 15-20 lokalnih slikara. Sve se to dogodilo u maju 2000. godine, nakon čega je sastanak osnivanja održan u avgustu, i konačno u decembru se desilo otvaranje klupske prostorije na letnjoj pozornici KUD Šandor Petefi, koja je transformisana dobrovoljnim radom i podrškom Saveta Mesne zajednice.

   Primarni cilj kluba je da prigrli decu i mlade, da ih natera da se zaljube u tehnike crtanja i slikanja i da umesto računara i pametnih telefona odaberu kreaciju, umetnost i prikaz svojih talenata. Ono na šta su zaista ponosni u MAKK-u je da su tokom protekle dve decenije mnogi mladi MAKK-ovi – koji su svojevremeno napravili prve korake baš u ovoj likovnoj organizaciji – uspešno završili Akademiju umetnosti i čak se mogu pohvaliti nekim samostalnim izložbama.

   Tokom godina uspostavili smo vrlo dobar odnos sa lokalnom osnovnom školom “Servo Mihalj”, sa vrtićem “Snežana” i drugim civilnim organizacijama. Do sada smo učestvovali na oko 250 domaćih i stranih izložbi. Na ovim izložbama smo zainteresovanima predstavili više od 5.000 naših radova. Važno je naglasiti da su naši članovi aktivni u nekoliko grana umetnosti – uključujući slikare, fotografe umetnike, umetnike intarziste, keramičare soli, umetnike za utiskivanje bakra i duboreze, kao i slikare slame i suvog cveća. Sastajemo se dva puta nedeljno u prostorijama kluba, četvrtkom od 18 do 20 sati i nedeljom od 10 do 12 časova, dodao je Mihalj Halai na kraju razgovora.

  • Tivadar Borbelj