Odličan Dan za bundeve kako za decu, tako i za odrasle


Forum žena Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) je po šesti put organizovao u našem selu popularnu među decom manifestaciju Dan bundeve, koja je sredinom novembra održana u velikoj sali Mađarske kuće.

Organizatori su i ove godine pripremili šarolik dečiji i porodični program: održana je kreativna radionica u okviru koje su učenici vrtića i osnovne škole pravili jesenje slike, rezbarili i ukrašavali bundeve. Dok su spretne ručice užurbano stvarale, članice Foruma žena zabavljale su prisutne kolačima od bundeve i jabuke. Događaj je bio i skup zajednice, koji je još atraktivnijim učinio dekorativni kutak napravljen za fotografisanje.

Kristina Vidrač, predsednica Mesne organizacije SVM-a, rekla je da ovom manifestacijom, sada već tradicijom žele da upoznaju najmlađe sa našim narodnim običajima, jer „održavanje i očuvanje naše tradicije kod mlađih generacija mora da igra izuzetno značajnu ulogu, važnu ulogu u životu jednog naroda i zajednice“.

– Želimo da tokom jeseni svakodnevicu dece Mužlje i okoline učinimo malo šarenijim i zato smo i ove godine organizovali Dan bundeve. Povratna informacija je bila veoma lepa: deca su zaista uživala u rezbarenju bundeve i srodnim kreativnim zanatima, naglasila je predsednica.

Na kraju manifestacije proglašeni su i rezultati — najlepše i najveštije radove imali su Laura Halai, Arina Kovač, Sofija Pandurov, Viktorija Švarc, Melisa Šipoš, Glorija Sabo, Viktor Kovač, Andrej Pakai, Denis Kralus, Edvard Kočiš, David Balint, Teodor Stojko, Balaž Budai, Danilo Bešlin i Albert Molnar. Domaćini su pobednicima uručili diplome i slatko iznenađenje.

Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a i Anamaria Pinter, pokrajinska predstavnica, svojim prisustvom su počastile manifestaciju pod nazivom „Dani bundeve“.

  • Tivadar Borbelj