Manifestacija “Sunčana jesen” – poštovanje prema bakama i dekama


Zahvaljujući Savetu Mesne zajednice – Mužlja i Srednjebanatskom centru za dijasporu – posle dve godine prinudne pauze – ove godine je održana tradicionalna manifestacija “Sunčana jesen” – u čast starijih. Atila Molnar, član Mađarskog nacionalnog saveta (MNT), pozdravio je punu publiku u sali KUD-a “Šandor Petefi”, koji je istakao: istina je da je oktobar mesec starih, ali organizatori veruju da su bake i deke i stariji važni svakog dana u godini, i zaslužuju da se o njima pazi i brine.

– Nažalost, u ovom užurbanom svetu često zaboravljamo na ljude koji su od početka sa nama, štite i obrazuju nas. U stanju smo da zaboravimo trenutke u kojima su se naše bake i deke žrtvovali da bi nam život i budućnost bili lakši. To su ljudi koji su sve ostavili i stali uz nas ne znajući nikakve prepreke i dali nam najbolje što su mogli ne tražeći ništa zauzvrat. Njihova ljubav pozlaćuje mnoga naša sećanja iz detinjstva – dodao je Atila Molnar.

 U prigodnom programu nastupili su članovi plesne grupe “Harmatčep”, najmlađi citraši u pratnji citrarskog umetnika Jožefa Lelea i učenici iz obe zgrade ovdašnje Osnovne škole “Servo Mihalj”. Doprinos u organizaciji manifestacije dali su “Udruženje žena”, Savez vojvođanskih Mađara (VMSZ), KUD “Šandor Petefi”, Udruženje muzičara i pevača i lokalni Savet.

  • Tivadar Borbelj