“Na livadi, na livadi, na mužljanskoj livadi”


   Tradicionalno 38. takmičenje u žetvi održano je u Mužlji

   Žetva je oduvek bila praznik, jer su žetvom pšenice naši preci (takođe) obezbedili budućnost, svakodnevni život, hleb. U današnje vreme, taj naporan i težak posao može se videti samo na manifestacijama i takmičenjima u žetvi. Tako je bilo i u Mužlji, prve subote u julu, kada su se po 38. put čuvari tradicije okupili i podelili u 18 timova kako bi oživeli stare običaje i požnjeli pšenicu na maloj parceli.

   U sedam sati ujutru stigli su prvi gosti iz cele Vojvodine koji su doneli svoje običaje. Svečanost je pohvalio Saša Santovac, zamenik predsednika opštine Zrenjanin koji je u svom govoru skrenuo pažnju na značaj tradicionalnih događaja, plod vrednog rada naših predaka. Članovi KUD „Šandor Petefi” napravili su prigodan, kratak programu: nastupile su dve plesne grupe, mala i velika, zatim mešoviti hor i citraši, male devojke sa citrama i članovi nedavno osnovane pevačke grupe „Cickafark”.

 Nakon programa otvaranja, takmičari su se preselili na mužljanske ritove, na žitno polje u blizini Sunčanog jezera gde je Balint Juhas, predsednik upravnog odbora SVM -a, zvanično otvorio takmičenje u žetvi.

  U svom govoru je takođe pomenuo da je žetva oduvek bila praznik, ne samo slava hleba, već i zajednice, jer je mužljanska jaka zajednica koja je uspela da organizuje događaj sa tako velikim brojem takmičarskih timova. Događaj je i ove godine bio međunarodni, jer su stigli timovi iz Oteleka iz Rumunije i Sarvaša iz matične zemlje, ali su bili zastupljeni čuvari tradicije iz cele Vojvodine.

   Dok su izlazili na žitna polja, svaki tim takmičara poslužio je donesenu hranu naših predaka, koja je nekada – doduše ne u jednom danu – iznesena na žitna polja.

   Alati su takođe pažljivo, već unapred pripremljeni, kosa je naoštrena, ali bilo je nakovnja, grabulja, srpa, užadi.

   Ove godine, parcela namenjena takmičenju u Mužlji zasađena je starom vrstom pšenice, a jedna od takmičarki, Julijana Sarvak, bila je zbog toga veoma srećna, jer je, kako je rekla, davno videla takvu pšenicu.

   Takmičari iz Titela i Šajkaša su ove godine prvi put učestvovali na žetvi. Žetelac je bio Pal Šereš, koji je, kako je rekao, živeo na imanju i sigurno je mnogo žnjeo dok je bio mlad, sve dok nije postojao kombajn.

   U slučaju Doboa, prve godine se dogodilo da su požnjeli samo u dvoje, Jožef i njegova supruga Ibolja.

   Tim iz Torde vodio je žetelac Janoš Konja – ali su bili prisutni i njegova supruga, Ilonka i par Farkaš, Eva i Ferenc, koji su izjavili da je njegova mala žetva bila vrlo dobra, jer svi znaju svoj posao i vole tradiciju.

   Jedini tim, sa ženama bio je tim iz Skorenovca – Irena Gašpar i Lucija Bogoš – su pevale dok su radile i kako priznaju, nije bilo teško, jer su navikle na ovo, jer su kao devojčice išle u berbu, i stara tradicije se ne može zaboraviti.

  • Otilija Konja-Kovač