Buč i dan sela


Dan sela i crkvena slava održani su u Mužlji od 10. do 12. septembra 2021. godine. Mnogo ljudi je prisustvovalo ovoj velikoj proslavi, a oni koji traže sreću u inostranstvu takođe su sad došli kući na ovaj vikend.

Organizatori su goste dočekali uz bogat program. Počeli su sa uobičajenom izložbom slika velikih razmera. Svoj doprinos dali su Klub umetnika amatera Mužlja, Klub žena, Udruženje čuvara tradicije REMUS i Moto klub „Road Flyers”, kao i njihovi gosti, Umetnički klub „Duga” iz Bečeja, Feher-to HAKE iz Lukinog sela i još neki drugi na izložbi otvorenoj u Mađarskoj kući. Mnoštvo rukotvorina, slika, radova rađenih različitim tehnikama odražavalo je svestranost stvaralaca.

U organizaciji MAKK-a i ove godine je održan kreativni rad na otvorenom. I ove godine je uz pomoć dece napravljena džinovska slika, ovoga puta na platno je stavljena bajkovita, izmišljena priča.

U crkvi Imena Bogorodice svaka misa se smatrala prazničnom. Banatskim sveštenstvom su slavili u subotu sveštenici ovdašnje parohije. Misu je predvodio otac Tamaš Maša, paroh iz Zrenjanina, koji je takođe govorio o važnosti gledanja unapred kako bi se pomoglo zajednici da ide napred. Prazničnu misu u nedelju služio je otac Pal Semeredi, paroh iz Skorenovca, uz pomoć ostalih sveštenika.

Mesni Savet je održao svečanu sednicu, na koju su pozvani i predstavnici okolnih opština. Na ovoj sednici je prikazan rad u protekloj godini, ali i projektovani su novi planovi. Na svečanosti je dodeljena seoska nagrada dostojnim građanima, ovoga puta 13 pojedinaca, koji su svi doprineli poboljšanju ugleda Mužlje:

Irena Varga (Ženski klub), Katalin Sabo (REMUS Udruženje čuvara tradicije), Gizela Tot (Mužljanska organizacija Crvenog krsta), Ilona Koša (Udruženje penzionera), Čila Molnar Labadi (SZJMSZ), Irena Nemet (KUD „Petefi Šandor”), Irena Balić (iz reda građana), Janoš Barna (Fudbalski klub „Lehel”), Mihalj Balo (OTT), Ištvan Juhaš (sportski penzionerski klub), Jožef Vaštag (Udruženje invalidnih penzionera), Andraš Takač (MAKK) i Mihajlo Đember (Moto Klub „Road Flyers”).

Kulturni program ni ove godine nije izostavljen za vreme buča, uz domaće izvođače bilo je i gosta izvođača iz više naselja. Nastupili su plesna grupa „Harmatcsöp”, folklorna grupa „Százszorszép, duo citraša Maca-Tini, mešoviti hor i citrarski orkestar, kao i hor „Cickafark” iz Mužlje. Među gostima nastupile su plesne grupe Kulturnog društva „Pionir” iz Zrenjanina, folklorna grupa hora iz Mihajlova, folklorna grupa „Tulipan” iz KUD „Adi Endre” iz Crnje i folklorna grupa „Csavargók” iz „Buzavirág” Udruženja iz Itabeja.

U kulinarskom takmičenju za buč, koje je već postalo tradicija, učestvovalo je 17 ekipa. U njihovim kotlićima je tutnjao pileći paprikaš. Najukusniju hranu skuvao je meštanin Mihalj Siveri.

Buč je bio bogat i sportskim dešavanjima, jer je Ženski rukometni klub organizovao oproštajni turnir u Sportskom centru „Lehel”, a fudbaleri su odigrali i nekoliko utakmica na domaćem terenu.

Na vašaru su i ove godine bile vrteške i druge igre koje su privukle najmlađe, a poslastičari i bazari nudili su svoju robu u glavnoj i sporednoj ulici, ali su bile veoma popularne i štandovi sa hranom i pivski šatori.

  • Otilija Konja-Kovač