Február 19-én Töpörtőfesztivál, pálinkaverseny és farsangi felvonulás Muzslyán

A finom muzslyai töpörtő

A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai szombaton, február 19-én — a helyi civil szervezettel és egyesülettel karöltve — a Lehel Sportközpont pályáin megrendezik a jubiláris, sorrendben tizedik Töpörtőfesztivált.

A fesztivál keretében 11 órától hagyományos töpörtősütő versenyt tartanak. A versenyzőknek a házigazdáktól kapott 5 kg szalonnából 150 g töpörtőt és egy sült szalonnát kell átadniuk a zsűrinek, hagyományosan feldíszített terítéken. (Benevezési díj 2500 dinár)

A rendezvény alatt első ízben rendeznek pálinkaversenyt. Benevezni a helyszínen 0,5 liter pálinkával lehet, mégpedig 300 dinár/minta áron.

Felelevenítve a régi szokásokat, a szervezők álarcos, jelmezes farsangi felvonulást is tartanak.

A menet a Hófehérke Óvoda épületétől indul 11 órakor, a központon keresztül a Dózsa György utcán és a piactéren át érkezik a fesztivál helyszínére, ahol egy rövid műsor keretében elbúcsúztatják a telet. A legötletesebb jelmezek viselőit díjazzák és megajándékozzák.

14 órától a kisült töpörtők átadása, 14.30-tól pedig eredményhirdetés és a díjak kiosztása, melyet a késő estig tartó szórakozás fog követni.

Az érdeklődők a jutányos áron megvásárolt töpörtőn kívül lángost, sült kolbászt, illetve egyéb, hagyományos disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, sajt stb. — közül is válogathatnak. Az ízletes falatok elfogyasztása alatt a helybeli borászok forralt borral kedveskednek.

A töpörtősütő versenyben részvevő csapatok a 060/0758289-es telefonszámon, kizárlóag üzenetben (SMS) jelentkezhetnek.

 A kiállítani vágyó személyek/egyesületek a következő telefonszámon jelentkezhetnek: 064/3587510

A X.Töpörtőfesztivál elsődleges célja a töpörtő, mint muzslyai „brand”, azaz különlegesség népszerűsítése, ezért a szervezők megkérik a kiállítókat, hogy a rendezvény helyszínén ne készítsenek töpörtőt eladásra.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit!