Szilasi Mihály tiszteletére – Szilasi-napot rendeztek Muzslyán

Szilasi Mihály

   Szilasi Mihályra, Muzslya és Vajdaság neves citeraművészére emlékezve, illetve a hangszer és a citerazene népszerűsítése céljából, a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében tizenhatodik alkalommal rendezték meg a hagyományos Szilasi-napot.

   A szép számban megjelent közönséget a helybeli művelődési egyesület citerazenekara és vegyes kórusa köszöntötte, majd Rontó Kata szavaló – Lele József muzslyai citeraművész kíséretében – felolvasta Fehér Ferenc Apám citerája című versét.

   Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy Szilasi Mihály egyedi játékának, a sántaciterázásnak köszönhetően ez a zene és a hangszer nem merült feledésbe.

   – Azok a citeraművészek, akik Szilasival együtt 1970-ben megalakították a citerazenekart, napjainkban is arra törekednek, hogy ezt az örökséget megszerettessék a fiatalokkal – tette hozzá az egyesület elnöke.

   A rendezvényt hivatalosan Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy eme hagyományápoló esemény az egész vajdasági és kárpát-medencei magyarság számára példamutatóként szolgál.

   A műsorban bemutatkoztak a székelykevei citárasok, a törökbecsei Haverok citerahármas, a szenttamási Mimballó citerazenekar, Bíró László a magyarországi Mezőtúrról, aki Tiszaszentmiklóson tevékenykedik mint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, továbbá a csókai Vrábel János citerazenekar, Micsik Béla Törökbecséről mint citeraszólista, a temerini Kéknefelejcs citerazenekar, a budapesti Borsi Ferenc citeraszólista, a szentmihályi és szabadkai Flaman—Hézső-citerakettős, a törökkanizsai Székej Égető Krisztián citeraszólista, az oromhegyesi Tiszamenti Zengő citerazenekar, a pacséri Zsadányi Bálint citeraszólista, illetve a település citerazenekara és kórusa, valamint a házigazdák közül a művelődési egyesület citerazenekara, vegyes kórusa, Lele József és Szalma Árpád citeraszólisták, a Barta-Kocsis citerakettős és a Pöngető citerazenekar.

   A XVI. Szilasi-nap keretében bemutatták Borsi Ferenc A magyar asztali citera típusai című kötetét, Kónya Sándor versénekes, néprajzkutató közreműködésével.

  • Borbély Tivadar