U čast Mihalja Silašija – organizovali su „Silaši dane“ u Mužlji

Szilasi Mihály

   U znak sećanja na Mihalja Silašija, poznatog citeraša širom Mužlje i Vojvodine, kao i u cilju promovisanja ovog instrumenta i sviranja muzike na ovom instrumentu, u sali  Kulturno umetničkog doma „Petefi Šandor“ po šesnaesti put, već tradicionalno, su održali „Silaši dane“.

   Prisutne goste koji su se pojavili u lepom broju, su sa pesmom pozdravili citeraši koji je pratio mešoviti hor, te je nakon toga Kata Ronto – recitatorka, u pratnji Jožefa Lele-citeraša, pročitala pesmu pod nazivom „Očeva citera“ od pisca Ferenca Feher.

   Jožef Dobo, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Petefi  Šandor“ je govorom pozdravio prisutne goste, gde je napomenuo da zahvaljuljući Mihalju Silašiju – izuzetnom virtuozu na citeri, ovaj instrument nije pao u zaborav.

   Oni umetnici na citeri, koji su zajedno sa Silašijem 1970. godine oformili ovaj citeraški orkestar, se trude i dan danas da ovo zaveštanje pokušaju preneti mladima, da zavole i mladi citeru kao instrument – dodao je predsednik udruženja.

   Ovu manifestaciju je zvanično otvorio Aron Šutoš, predsednik Mađarskog obrazovnog saveta, koji je istakao da ova manifestacija koja neguje tradiciju, daje na ovaj način primer i koja je od izuzetnog značaja za celu Vojvodinu i Karpatsku oblast.

   U programu su se predstavili citeraši iz Skorenovca, citeraški trio „Drugovi“ iz Bečeja, citeraški orkestar „Mimbalo“ iz Srbobrana, Laslo Biro iz mesta Mezotur, iz Mađarske, koji je aktivan član u udruženju u Ostojićevu kao dobitnik stipendije programa „Petefi Šandor“, nadalje, citeraški orkestar „Janoš Vrabel“ iz Čoke, Bela Mičik iz Bečeja kao citeraš solista, citeraški orkestar „Kék nefelejcs“ iz Temerina, Ferenc Borši iz Budimpešte kao citeraš solista, dvojac citeraški iz Mihajlova i Subotice: Flaman-Hežo, iz Kanjiže Kristian Sekej-Egete kao citeraš solista, „Tiszamenti zengő“ citeraški orkestar  iz Trešnjevca, citeraš solista Balint Žadanji iz Pačera, kao i lokalni citeraši i hor, a od domaćina-citeraški orkestar kulturno umetničkog društva, mešoviti hor, Jožef Lele i Arpad Salma kao citeraši solisti, citeraški dvojac Barta-Kočiš i citeraški orkestar „Pöngető“.

   U okviru XVI „Silaških dana“ su prikazali knjigu od Ferenca Borši „Tipovi mađarske stolne citere“ uz saradnju Šandora Konje pevača pesama, etnografa.

  • Tivadar Borbelj