U Mužlji se održao zimski oratorijum


   „Emmausz” kolegijum se i tokom zimskog raspusta napunio, bar na par dana, dok se odigravao zimski oratorijum. Ovogodišnje okupljanje je bilo 6. januara, a trajao je do 08.01. 2020. godine, a tokom ta tri dana deca su na kvalitetan način mogla provesti svoje vreme.

   Stojan Kalapiš, glavni organizator je rekao da se oratorijumu raduju i mladi, ali i roditelji takođe, jer se deca putem ovih radionica bar za vreme dok su tu, odvoje se od kompjutera, da im ne bude to glavna zanimacija. Letnji oratorijumi se održavaju skoro 30 godina unazad, a zimske zanimacije se organizuju u poslednjih pet godina. Svakom prilikom kad se nađu, obrađuje se neka tema. Sada se obrađivala tema „Časnog krsta“ i „Tri kralja“, o kojima su deca mogla saznati nešto više.

   Ovom oratorijumu je prethodila obuka animatora koja je trajala tri dana, tokom kojih se grupa obogatila sa 9 animatora, tako da je sada njih dvadesetosmoro, i oni se bave animiranjem  mlađe generacije. Ukupno oko 60-tak učesnika je bilo na zimskom oratorijumu.

   Zbog nedostatka snega, morali su odstupiti od prvobitnog plana, i zbog toga su više pažnje posvećivali radionicama ručne radinosti i raznim igrama. Deca vole da prave razne stvari, vole da crtaju slikaju, a i „đavoljev lokot” su prikazali. Jedna od zanimacija je bila i pletenje kose, zajedničko pevanje, sviranje i naravno još puno igara. Pored igara koje su namenjene manjem broju učesnika, igrali su i igre koje obuhvataju sve učesnike, igre „između dve vatre”, fudbal, koji spadaju u klasične igre, a uvrstili su i igru zvanu „mućak”, tako da su na ovaj način puno trčkarali, smejali se i zabavljali.

  • Otilia Konja-Kovač