Nemzetközi Pásztornapot rendeztek Muzslyán


A pásztorok, juhászok, csordások és kanászok egykori kunyhójának és mindennapi ételük, illetve öltözékük bemutatásával a muzslyai RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete 19. alkalommal rendezett Pásztornapot eme bánáti településen – nemzetközi jelleggel.

Az esemény – a szokásokhoz hűen – egy birkapaprikás főző-versennyel és a pásztorétkek bemutatásával kezdődött. Míg a szakácsok bográcsaiban rotyogott az ízletes étel, addig sor került a háziasszonyok által készített édes-és sós sütemények, illetve a férfiak által előállított házipálinkák szemléjére is.

A legjobb birkapaprikásért járó elismerést Szőnyi László érdemelte ki – különdíjban a magyarországi Gyöngyös település versenyzői részesültek, a legízletesebb pásztorétket Sziveri László készítette el, a legfinomabb édes-és sós kalácsokért pedig Maron Máriát, Kószó Rózáliát, Palatinus Arankát, Rác Gyöngyit és Bíró Zsuzsit díjazták.

A kisüstik kategóriában Tóth Ernő, Trifković Branko és Halász Valentina házi készítésű pálinkái részesültek jutalomban.

Az esemény keretében sor került egy művelődési műsorra, néhány régi mesterség bemutatására, valamint az egykori pásztorjátékok felelevenítésére is, mégpedig a helybeli cserkészek jóvoltából.

A rendezvényt Pintér Anna-Mária, a VMSZ tartományi képviselője, Palatinus Aranka, helytörténész és Bacsó Mihály, a RÉMUSZ – Hagyományápoló Egyesület elnöke nyitotta meg, aki megköszönte a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatását

A XIX. Nemzetközi Pásztornapot jelenlétével megtisztelte Kovács Elvira, a Szerb Képviselőház és a VMSZ alelnöke is.

  • Borbély Tivadar