Održan međunarodni „Pastirski dan“ u Mužlji


Pastir je kao zanimanje, vekovima bilo prisutno u našem ravničarskom kraju. Zbog ubrzanog i modernog uzgoja životinja, danas vrlo retko na livadama i pokraj puta možemo videti pastire okružene stadom ovaca, koza ili krdom krava.

Upravo je nekadašnji način života pastira i domaća jela, koja su bila svakodnevno na njihovoj trpezi, bili predstavljeni na još jednoj tradicionalnoj, 19. po redu međunarodnoj manifestaciji „Pastirski dan“, u organizaciji Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje.

Manifestacija je otvorena takmičenjem u kuvanju mužljanskog ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, u okviru koje su svoja kulinarska umeća pokazali 20 ekipa iz okolnih naselja i Mužlje. Dok se u kotlićima krčkalo ovo ukusno jelo, prisutni si mogli da pogledaju pokaznu vežbu iskusnih bičevaoca i pastirske igre u izvedbi ovdašnjih izviđača.

Žiri je pored ocenjivanja izgleda i ukusa paprikaša, posebnu pažnju obratio i na način pripreme ovog ukusnog i veoma popularnog jela. Pored toga, izabrani  su i najukusniji slatki i slani kolači, pravljeni po starim receptima, kao i najbolje domaće rakije.

Domaćini su ove godine najmlađima pripremili dosta zanimljivosti. Na ulazu u dvorište KUD „Petefi Šandor”, deca su mogla da se sprijatelje sa domaćim životinjama sa salaša, ali i da prisustvuju kulturno-umetničkom programu.

Ovogodišnji „Pastirski dan“ realizovan je zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Fondaciji „Bethlen Gabor”.

  • Tivadar Borbelj