Néha történnek váratlan események

szeretetház

   Muzslyán a 2006 – ban  megalakult Szent  József Kolping család tagjai közül többen  is  összejöttünk  azzal a  szándékkal, hogy a falu életét előbbre mozdítsuk  valamiképpen – mezőgazdaságilag, kézműves   vagy  szociális úton.  A csoport adatgyűjtésbe  kezdett, mi  mindenre  is  lenne  szükség, hisz már akkor a lakosság nagyobb része idősebb korú volt, sok anyagi  támogatásra lett volna szükség, túl sok kérelemnek kellett volna eleget tenni.

   Váratlan  döntést  hozott  a  csapat: idősek otthonát  nyitnak!

   Igen  ám,  de  szakemberekre, orvosokra  stb.  lett  volna  szükség, sőt még az idősek  visszajelzése  is  visszautasító  volt. Ekkor  jött  az  ötlet, hogy  az idősek  napközije megfelelőbb lenne. Az idős,  magányos   emberek  társalgó napközije összekovácsolná egy  közösségbe őket.

szeretetház

   A  Nagybecskereki  Egyházmegye  Caritas  jól működő  önkéntes csoportja támogatta,  és  segítséget  nyújtott  az  ötletünk  megvalósításában. Ők elsősorban pszichoszociális segítséget  nyújtanak. Látogatják az időseket,  meghallgatják őket, beszélgetnek, sétálnak velük, olvasnak nekik,  együtt imádkoznak, elkísérik őket az orvoshoz  vagy rokonokhoz. Ebből  kifolyólag a Caritas  szeretetszolgálata a napközinek is biztosít egy egészségügyi nővért, aki vércukorszintet, vérnyomást mér,  és  hasznos  tanácsokkal látja el a hozzájuk forduló  idős  embereket.

   Az összejövetelek megtartására már csak megfelelő  helyiségre volt szükség. A szalézi  atyáktól  használatra kaptunk  egy nagyon alkalmas kis házat Muzslyán, a Kun  Béla  55-ös  szám  alatt.

   Az otthont egy  pünkösdi  vasárnapon nyitottuk meg az időseknek, amit ők nagy lelkesedéssel  fogadtak. Mindenki  bekapcsolódott – bútort, tányérokat,  poharakat, csészét és sok mást hoztak be. A Mindenszentek  utáni  szerda  lett az a dátum, amellyet megjelöltük működésünk kezdetét, és ez lett a születésnapi napunk is.

   Mivel jó tűzhelyünk  is volt,  eleinte főztek is az  önkéntes  szeretetszolgálatot végző  asszonyok, akik  iránt  mély  tisztelettel  vagyunk a  mai  napig. Sokan voltunk az összejöveteleken, úgy ültünk, mint a moziban. Sokszor ötvenen is voltunk, az  ölünkből, tányérból fogyasztottuk  az  uzsonnát. Azóta már jóval csökkent a számunk.

   A társalgóban, az idősek napközijében van egy megszokott sorrend, amit betartunk. Kávéval, teával, mosolyogva várják be az érkezőket az  önkéntes szeretetszolgálatot teljesítő kedves  személyek, akiknek  ezúttal is hálás köszönetet mondunk. Következik a közös ima, amit mindig  fölajánlunk  egymásért. Ezenkívül oktatói szerepet is végez kis közösségünk, vendégül látunk   orvosokat, nővéreket, akik előadásokat tartanak, nem utolsó sorban az okostelefonok kezelését is  egymástól tanultuk meg. Hisz  gyermekeink, unokáink, dédunokáink  külföldön  élnek, így nagyon  nagy  szükség lett az  okostelefon használatára az időskorú  emberek életében.

   A hagyományainkat is ápoljuk: húsvétkor tojásfestést szervezünk, farsangkor beöltöztünk  busónak, karácsonykor egymást megajándékozzuk apró ajándékokkal. Azokat, akik betegség miatt  nem tudnak eljönni, meglátogatjuk, és könnyes szemekkel mondjuk el egymásnak látogatásunk célját.

   Mivel a napköziben cukorszintet  és vérnyomást  mérnek, előtte odahaza a tagság  nagyobb  része nem  reggelizik, olyan ötletünk támadt, hogy  talán lehetne önkéntes  adományból, perselyezésből megoldani, mindenki lehetőségéhez mérten járuljon a tea, kávé, uzsonna  biztosításához, és ez a mai napig így működik,  hála a Jó Istennek.

   Ma már jóval kevesebben vagyunk, sokan elhunytak, lebetegedtek ez a 13 év alatt. A  szeretetház  társulata minden évben megemlékezik kis összefoglaló-beszámoló formájában az  évi  tevékenykedésről, örömünkről, bánatunkról, de  nem marad el a nótázás, versek  felolvasása sem.  Ugyanakkor  köszönőleveleket is osztunk azon  kedves  személyeknek akik minket éveken át  szolgálnak szívvel – lélekkel.

   Don  Bosco szavait idézve: Aki  másoknak  mindig örömet igyekszik szerezni, eléri, hogy  mások is azt tegyék, ami  neki  örömére  szolgál.

   Ezzel  az   idézettel   valahogy  behatárolódott a feladata, tevékenysége az idősek napközijének.  Közösségépítő ereje van, amit csakis az egymás iránti tiszteletből lehet hosszú  éveken át megtartani.

   Kívánunk még sok szép, boldog évfordulót!

   A  Szeretetház  társulata
   Muzslya
   2019.11.11.