Muzslyán is tevékenyen működik a Falugazdászprogram


A falugazdásznak széleskörű a munkája: pályázatok írása a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a földművelés területén,  a mezőgazdasághoz kapcsolódó papírmunkák rendezése, kincstári ügyintézések (amelyek kapcsolatban vannak a mezőgazdasági ágakkal), parcella beírása és törlése, támogatások kérvényezése, szerződések írása, előadások szervezése a termelőknek és még sokminden más. A fent említett teendőkkel közel öt éve Muzslyán heti három, Magyarittabén pedig heti két alkalommal Horváth Éva van megbízva.

-A 2022-es évre is jellemző volt a sokrétű és aktív munka.  Az idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége – a falugazdászok szervezésében –  tartományunk területén összesen 17.172 kg búzát gyűjtött be. Muzslyáról, Szentmihályról, Erzsébetlakról és Lukácsfalváról összesen 800 kg búzaadomány érkezett, amelyet közel 20 gazdának köszönhetünk. Az adományokból előállított lisztet október hónap folyamán osztottuk ki a muzslyai nagycsaládos szervezeteknek, illetve a nagybecskereki leány-és a muzslyai fiúkollégiumnak – nyilatkozta lapunknak Horváth Éva.

Október 14-től november 14-ig tartott a napraforgó-támogatások igénylése, november 23-ig pedig egy felhívás a tejhasznú tehéntartóknak, egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra merkantil kukorica formájában:

– Továbbra is nagy az érdeklődés az Alapozó Bortanfolyam „Bevezetés a borkóstolás világába” című előadásra. Szeretném felhívni a helybeli, nagybecskereki és a környékbeli érdeklődők figyelmét, hogy amennyiben van rá igény, Muzslyán is megszervezhető az említett tanfolyam – tudtuk meg a falugazdásztól.

  • Borbély Tivadar