Program savetnika za poljoprivrednike je aktivan i u Mužlji


Savetnik za poljoprivrednike ima širok spektar poslova: pisanje tendera iz oblasti poljoprivrede, stočarstva i ratarstva, sređivanje papirologije u vezi sa poljoprivredom, administracija blagajne (koja se odnosi na poljoprivredne grane), unošenje i brisanje parcela, prijavljivanje za subvencije, pisanje ugovora, organizovanje prezentacija i još mnogo toga. Eva Horvat je bila zadužena za gore navedene zadatke tri puta nedeljno u Mužlji i dva puta nedeljno u mestu Novi Itabej skoro pet godina.

– I 2022. godinu karakterisao je raznovrstan i aktivan rad. Dvanaesti put ove godine, Mađarska fondacija za hleb, Nacionalna poljoprivredna komora (NAK) i Udruženje mađarskih poljoprivrednih saveza i poljoprivrednih zadruga (MAGOS) objavili su program Mađarski hleb – 15 miliona zrna. Savez vojvođanskih poljoprivrednih udruženja – u organizaciji seoskih poljoprivrednika – sakupio je na teritoriji naše pokrajine ukupno 17.172 kg pšenice. Ukupno 800 kg pšenice je dobijeno iz Mužlje, Mihajlova, Belog Blata i Lukinog sela, zahvaljujući skoro 20 gazdinstvima. Tokom oktobra meseca, mi smo brašno dobiveno od donacija podelili velikim porodičnim organizacijama u Mužlji, kao i ženskom kolegijumu u Zrenjaninu i muškom kolegijumu u Mužlji, rekla je za naš list Eva Horvat.

Podnošenje zahteva za subvencije suncokreta trajalo je od 14. oktobra do 14. novembra, a do 23. novembra je upućen poziv uzgajivačima krava za jednokratnu bespovratnu subvenciju u vidu merkantilnog kukuruza:

– Još uvek vlada veliko interesovanje za prezentaciju „Uvod u svet degustacije vina“ – Osnovnog vinskog kursa. Skrećem pažnju zainteresovanima u Zrenjaninu i okolini da se, ukoliko bude potrebe, pomenuti kurs može organizovati i u Mužlji – saznajemo od savetnika za poljoprivrednike.

  • Tivadar Borbelj