25. rođendan „Mužljanskih Novina“


Pre četvrt veka, takođe pred Božić, 20. decembra 1997. godine, izašao je prvi broj “Mužljanskih Novina”. O ovom značajnom događaju Zoltan Halai pisao je u svojoj knjizi:

„Novi sastav Saveta, koji je osnovan 1997. godine, postavio je sebi zadatak da pokrene lokalne novine. Iste godine, 20. decembra, izašao je prvi broj časopisa. Glavni i odgovorni urednik lista bio je Laslo Kovač, a zamenik nastavnica mađarskog jezika Eržebet Đurić.”

Pored Novosadskog i Zrenjaninskog radija, časopisa “Magyar Szo”, i “Het nap”, a kasnije i lokalnog radija “Zepelin”, ljudi iz Mužlje su takođe polagali pravo na lokalne novine, koje bi beležile lokalne događaje. Ponekad se govorilo da ako o događaju nije bilo u novinama, kao da se nikada nije dogodio. “Mužljanske Novine” su izlazile mesečno više od deset godina, a prodato je više od hiljadu primeraka. Izveštavale su o naselju i životu zajednice. Novine to rade i danas, ali u manjoj meri. Ne na tolikom broju stranica koliko je bilo, a ni toliko broja na godišnjem nivou.

Ni ove novine nisu izbegle opštu tešku finansijsku situaciju, promenu načina finansiranja i opadanje finansijskih sredstava. Štampa je ugrožena svugde, ona je gurnuta u drugi plan pojavljivanjem novih medija. Od toga pate i naše novine, jer nakon nekog događaja, za nekoliko minuta, čitalac može da vidi slike onoga što se dogodilo, a mnogima je to dovoljno. Brz tempo života uticao je i na to da obimni spisi nemaju mnogo čitalačke publike. Svesni svega, članovi redakcije “Mužljanskih Novina” nastavljaju da se zalažu za objavljivanje članaka o događajima u zajednici i kratkih izveštaja ilustrovanih slikama.

Ove male regionalne novine postoje da bi uhvatile život svakog naselja i živote njegovih stanovnika, jer ni to nijedan „veći“ medij ne radi. “Mužljanske Novine” u potpunosti pripadaju narodu Mužlje i žele da popune prazninu u svim okolnim mađarskim naseljima koja nemaju ovaj dar u vidu lokalnog lista.

  • Aranka Molnar