Muzslyai megelmékezések


Megemlékezés a mártírokra és a második világháborúban elesett helybeliekre

         Muzslyán, amikor méltó emlékhelyet állítottak 2009-ben a helybeli mártíroknak, akiket 1944 őszén végeztek ki, a közösség tagjai megfogadták, hogy minden évben, Halottak napján tartanak megemlékezést. Így történt ez az idén is, amikor a hat magyar áldozat emléke előtt tisztelegtek a Helyi Közösség tanácsának tagjai, a VMSZ és az MNT képviselői, valamint a családtagok, hozzátartozók, a muzslyai közösség tagjai.

         Az önkényeskedő partizánok bosszúvágyának az áldozatává vált, és mártírhalált halt Budai József, Kanász Antal, Kovács József, Márton István, Simon Dezső és Sörös Imre. Neveiket márványba vésték, hogy emlékezzen az utókor rájuk.

         Szintén Halottak napján emlékeznek a második világháborúban elesett polgártársakra is, akiknek neveit ugyancsak kőbe vésték, és az emlékműnél koszorúzhat az utókor. Ezúttal a Helyi Közösség, a VMSZ és az MNT képviselői helyeztek el virágot az emlékműnél.

Az 1956-os eseményekre emlékeztek

         A Muzslai Petőfi Sándor MME karöltve a római Katolikus Plébániával és a Szervó Mihály Általános Iskolával közösen szervezte meg az idén is a megemlékezést az 1956-os forradalomra és szabadságharcra.

         Elsőként szentmisét szolgáltattak az 1956-os forradalom hősei tiszteletére, majd azt követően a templom melletti emlékparkban koszorúztak az egybegyűlt közösség tagjai. Magyarország kormánya nevében Simon Ervin, a szabadkai Főkonzulátus konzulja koszorúzott, az MNT nevében Molnár Attila helyezte el a kegyelet virágát, a VMMSZ-t és a nagybecskereki Petőfi MME-et képviselve Jenovay Lajos hajtott főt, továbbá a VMSZ képviselői ezúttal Pintér Annamária és Sztojkó József voltak. A Helyi Közösség Tanácsából Bodó Poturica Mária és Süveg Hilda koszorúzott, a RÉMUSZ hagyományápoló Egyesület tagjaiból Bacsó Mihály és Palatinus János helyezte el a kegyelet virágát, míg a szervezők nevében, a Muzslai Petőfi Sándor MME képviseletében Zombori Anna és Dobó József koszorúzott.

         A megemlékezés zárórészeként a művelődési egyesületben alkalmi  műsort adtak. Felléptek a Szervó Mihály Általános Iskola diákjai, Süveg Zita és Borbély Tivadar szavalók, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME szakcsoportjaiból a vegyes kórus, a citerazenekar, a leányokból álló, valamint a Cickafark énekcsoport.

  • Kónya-Kovács Otília