Pomen stradalima u Drugom svetskom ratu


U Mužlji, kada je 2009. godine podignuto dostojno spomen-obeležje za lokalne stradalnike koji su streljani u jesen 1944. godine, članovi zajednice su se zavetovali da će svake godine održavati komemoraciju na Dan mrtvih. Tako je bilo i ove godine kada su se sećanju na šest mađarskih žrtava poklonili članovi Saveta mesne zajednice, predstavnici SVM-a i MNS-a, kao i članovi porodice, rodbina i članovi naše zajednice.

Jožef Budai, Antal Kanas, Jožef Kovač, Ištvan Marton, Deže Šimon i Imre Šereš postali su žrtve osvete samovoljnih partizana. Njihova imena su urezana u mermer da bi ih potomci zapamtili.

I na Dan mrtvih se sećaju sugrađani poginulih u Drugom svetskom ratu, čija su imena takođe uklesana u kamenu, a potomci mogu da polože venac na spomen obeležje. Ovoga puta cveće na spomen obeležje položili su predstavnici Mesne zajednice, SVM-a i MNS-a.

Setili su se i događaja iz 1956. godine

KUD „Šandor Petefi” zajedno sa Rimokatoličkom parohijom i osnovnom školom „Servo Mihalj” organizovali su i ove godine obeležavanje revolucije i borbe za slobodu 1956. godine.

Najpre je služena misa u čast heroja revolucije 1956. godine, a potom su članovi okupljene zajednice položili vence u spomen-parku pored crkve. U ime mađarske vlade venac je položio Ervin Šimon, konzul Generalnog konzulata iz Subotice, u ime MNS-a Atila Molnar je položio venac, a Lajoš Jenovai u ime  VMMS i gradskog „Petefi Šandora”, a predstavnici SVM-a ovoga puta bili su Anamaria Pinter i Jožef Stojko. Vence su položili Marija Poturica Bodo i Hilda Šiveg predstavljajući Savet Mesne zajednice, Mihaj Bačo i Janoš Palatinuš kao članovi REMUS-a, dok su Ana Zombori i Jožef Dobo položili vence u ime organizatora, predstavljajući KUD „Šandor Petefi”.

Kao završni deo komemoracije, u prostoriji KUD-a priređen je prigodni program. Nastupili su učenici Osnovne škole „Servo Mihalj”, recitatori Zita Šiveg i Tivadar Borbelj, kao i mešoviti hor, citrarski orkestar, devojački hor i pevačka grupa „Cickafark”.

Otilia Konja-Kovač