Múltidéző filmest – Balázs János emlékére


         Rendhagyó módon idézték a múltat a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben, február végén ugyanis egy filmet vetítettek le a megjelent szép számú közönség előtt, amelyet Balázs János, amatőr dokumentarista forgatott egykoron, aki hobbiból örökítette meg Muzslya fejlődésének mozzanatait. Ezúttal a 60-as és 70-es évek kerültek bemutatásra, amikor a falu rohamos fejlődését lehetett nyomon követni.

– A közönség nagyon nagy szeretettel fogadta ezt az estet, és sokan úgy nyilatkoztak, elvárják, hogy máskor is szervezzünk ilyen visszapillantást a múltba, hisz ehhez anyagunk még van bőven. Tehát ennek folytatása is lesz a jövőben – nyugtázta a filmest után Dobó József, az egyesület elnöke.

         Balázs János 11 éve hunyt el, neje, Márta is részt vett az esten, aki elmondta, hogy 1963-ban vásárolta meg férje az első kameráját, eleinte csak a családi eseményeket örökítette meg, majd amikor bekapcsolódtak a művelődési egyesület munkájába, azután minden előadást, minden rendezvényt, de a falu minden megmozdulását is filmezte.

– Gondolt az utókorra. Már legénykorában a filmeket vetítette az egyik nagybecskereki moziban, ő mindig is színész szeretett volna lenni, csak nem volt a szüleinek lehetősége, hogy iskoláztassák. Aztán a filmezés lett a mindene, ebbe szeretett bele, és örökített meg minden eseményt – mondta Balázs Márta.

         Kósa Zoltánnak még megadatott, hogy Balázs Jánossal együtt dolgozhatott, mert a szerző tudta, hogy a korral lépést kell tartani, így együtt digitalizálták a régi filmeket, megmentve azt az utókor részére. A bemutatott filmet Kósa Zoltán és Zsáki Ervin készítette elő, vágta össze:

– Nem volt könnyű dolgunk, a régi kamerán csak a néma film volt, a hangot orsós magnón vette fel, így azt mind össze kellett hangolni. Balázs János, minden megtett azért, hogy egy képkocka se vesszen el. Nagyon boldog vagyok, az emberek, akikkel beszéltem, nagyon pozitív véleménnyel voltak a filmről, és azt mondták, hogy szeretnék látni a többit is. Anyag van, úgyhogy nekilátunk, és egy újabb estre, estekre előkészítjük majd a filmeket.

         Az est után többen is mondták, nagyon hálásak, hogy Balázs János gondolt arra annak idején, hogy a jövő nemzedékének hagyjon egy ilyen értékes dokumentumot. Nagyon várják a következő filmestet is, mert az emlékezet megkophat az idők során, és nagyon jó érzés felidézni a múltat ilyen módon, hogy egy kicsit visszacsöppenhetünk azokba az időkbe, amelyet idéz a film.

         A Muzslai Petőfi Sándor MME illetékesei ígéretet tettek, hogy a nézők számíthatnak a jövőben is filmestekre, nagyon sok érdekes eseményt, történetet rejtenek Balázs János filmkockái, amelyek igazán értékes dokumentumok, amelyekre csak büszkék lehetnek a muzslyaiak.

  • Kónya-Kovács Otília