Kilencedszer is Téli Fesztivál volt Muzslyán


   Muzslyán kilenc éve indították útjára a téli fesztivált, amely mára már két részből áll össze, ugyanis ilyenkor tartják meg a hagyományos farsangi felvonulást, illetve rendezik meg a töpörtyűfesztivált. Erre az ünnepségre 2020. február 8-án került sor.

A rendezvény télűző részében főleg a legfiatalabbakat célozták meg, a Hófehérke óvoda elől indult a farsangi menet, amelyben sok jelmezbe bújt gyermeket csodálhattak meg a nézelődők. A maszkok végül a Lehel Sportközpontban is bemutatkoztak, ahol a legszebb, legkreatívabb jelmezek viselőit meg is jutalmazták. Aladin, gyermekláncfű, papagáj, boszorkány, tündér, kalóz, többféle autó, járgány is bemutatkozott.

   A Lehel Sportközpontban a délelőtti órákban megkezdődött a töpörtyűfesztivál, amely a régi, hagyományos disznótorok ezen részét örökíti meg – a töpörtyűsütést népszerűsíti. Az idén rekordszámú versenyző nevezett be, összesen 57 csapat mérte össze kulináris tudását a töpörtyű készítésében. A helybeli és környékbeli versenyzők mellett Vajdaság több településéről is érkeztek, sőt Szerbiából is voltak részvevők, és a szomszédos Romániából, Ótelekről is jöttek megmérettetni magukat a hagyományápolók. A zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen a kisült töpörtyűk között alig volt árnyalatnyi különbség, de annál kreatívabb volt az összes minta, amit a zsűri elé tettek a versenyzők. Az összesített eredmény szerint a legjobbnak bizonyult a Szerbiából, Požarevac-ról érkezett csapat, második helyezett lett a helybeli Budai Zoltán, és a harmadik helyen végzett a nagykikindai hagyományápoló szakácsok csapata. A zsűri számos különdíjat is kiosztott a versenyzők között.

            A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, a VMSZ elnöke, akinek a mai napon a muzslyai esemény volt a negyedik disznótoros rendezvény, amelyen részt vett, és mint hangsúlyozta, látszik, hogy fellendülőben van a hagyományoknak az újraélesztése, újragondolása, lendülettel való megtöltése.

   „Sok embert mozgatnak meg ezek a rendezvények, tömegesek, sok csapat van, jó hangulat van, örülnek az emberek egymásnak is, meg a körülményeknek, az eseménynek is. Fontos ez, mert megmozgatja a kis közösséget, fontos, mert kis színfoltot visz a mindennapok sivárságába, fontos, mert az emberek találkozni tudnak egymással, és fontos azért mert a találkozás, azt gondolom, mindannyiunknak erőt ad. Ebben az egész folyamatban azt látom, hogy a vajdasági magyar közösség élen járó, megmozgatja a saját közösségét, a magyar közösséget, de nemcsak a magyar közösséget, itt Muzslyán is, ezt látom minden alkalommal,  hogy tömeges a rendezvény, végül is magyarok a mozgatók, magyarok csinálják, de itt vannak a velünk együtt élők is, és azt látom, hogy – többé-kevésbé – mindenki a sajátjának érzi, és nincs is ettől szebb” – nyilatkozta Pásztor István.

   Gazdag kirakodóvásár is kísérte a rendezvényt, amely keretében kézművesek, hentesek, borászok, sütemény-készítők és mások kínálták a portékáikat.

   A rendezvény szinte sötétedésig kötetlen társalgással, barátkozással, együtt énekléssel, igazi fesztiváli hangulatban zajlott.

  • Kónya-Kovács Otília