Hírek az óvodából, iskolából


Zökkenőmentesen zajlik a gyermekek ellátása a helybeli óvodában
   A járványhelyzet miatt szeptember első napjaitól kezdve fokozott a szülők és az óvónők felelőssége, de azért a gyerekek ellátása a Hófehérke Óvodában zökkenőmentes. A óvópedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek egészségi állapotára. Bognár Erzsébettől, a muzslyai óvóda főnevelőnőjétől megtudtuk, hogy a helybeli iskoláskor előtti intézménybe 125 növendék iratkozott be, akikkel magyar és szerb nyelven foglalkoznak az óvónők.

   -Mint minden óvodában, nálunk is szigorú előírások mellett történik a gyerekek mindennapi fogadása. A szülő  kizárólag maszkban kísérheti el gyermekét az intézmény ajtajáig, ahol az óvónők fertőtlenítik a gyermek és a szülő kezét, majd megtörténik a gyermek testhőmérsékletének lemérése. Az óvónőknek és az óvoda munkatársainak kötelező a maszk viselése. Folyamatos  az asztalok, a székek, a szőnyegek és a játékok többszöri fertőtlenítése, valamint a szobák szellőztetése, a délelőtti és a délutáni órákban is. A foglalkozások mellett – az időjárásra való tekintettel – alkalom adódik a szabadban is lenni, természetesen a csoportok más-más időpontokban tartózkodhatnak az udvaron – tette hozzá Bognár Erzsébet.

Gyermekhét az oviban
A koronavírus-járvány miatt előírt védelmi szabályok szigorú betartása mellett rendezték meg a Hófehérke Óvodában az idei Gyermekhetet. Az óvoda növendékei a hét folyamán megismerkedhettek a gyermekek jogaival, rajzolhattak és festhettek, kreatív játékokon vehettek részt az udvaron, majd egy-egy ötletes kézműves foglakozást is szerveztek, melyen az ovisok, a szülők segítségével, őszi motívumokkal ellátott alkotásokat készítettek. A járványhelyzet miatt az idén elmaradt a szokásos vásár, melynek bevételéből játékokat szoktak vásárolni az óvónők. Ám a szülők jóvóoltából adományt gyűjtöttek, így a közelmúltban új játékalkalmatosságokkal lepték meg az ovisokat.

Rendszeres maszkviselés és új felszerelések
   A Szervó Mihály Általános Iskolában az új tanév kezdete óta zökkenőmentesen folyik a tantermi és a tantermen kívüli, úgynevezett online oktatás. A tanulók, a tanítók, a tanárok és a tanintézmény munkatársai nemcsak az órákon, hanem a szünetekben is magukon tartják a maszkot, valamint rendszeresen szellőztetnek, és fertőtlenítenek is.

   Molnár Attilától, az iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány ellenére, sikerült újabb felszerelésekkel bővíteni a mindennapi oktatáshoz szükséges kellékeket.

   – A Bethlen Gábor Alapnak, Magyarország Kormányának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) köszönhetően a nemrégiben néhány új számítógéppel, nyomtatóval, TV-vel és vetítővászonnal bővült iskolánk mindkét épülete. Ezenkívül folyamatban van valamennyi külső és belső biztonsági kamera beépíttetése az intézmény központi épületében – nyilatkozta lapunknak az iskolaigazgató.

Muzslyai tanuló a nyertesek között
   A magyarországi Rákóczi Szövetség a Magyar Vagyok 2020 kampányával párhuzamosan tavasszal egy nyereményjátékot hirdetett, amelyben bárki részt vehetett, aki valamilyen formában üzenetet küldött az időkapszulába. Sokezer magyar gyerek, fiatal és felnőtt  helyezte el szöveges, videó vagy hangüzenetét a kapszulába, köztük Agotics Viktor, a Szervó Mihály Általános Iskola ötödikes tanulója is. Mindenki nagy meglepetésére, Viktor is bekerült a szerencsés nyertesek közé, és egy Hungarikumból összeállított ajándékcsomagot kapott. Viktornak ezúton gratulálunkk, és sok sikert kívánunk az iskolában!

Izgalmasabbá varázsolták az ún. kinti iskola udvarát
   Hogy sok jó ötlettel és egy kis összefogással akár szebbé és izgalmasabbá is varázsolhatjuk az iskolák udvarait, bizonyítják a muzslyai tanintézmény Szervó Mihály utcai tanulói és tanárai, akik a közelmúltban az épület melletti  nagy szürke betonra ötletes logikai játékot, ugróiskolát, játékos szám- és betűtanulást és sok más érdekességet festettek fel. Az akciót a nagybecskereki Rotaract és Rotary Klub tagjai kezdeményezték, akik az elmúlt évek alatt több ízben könyvadománnyal és fehér falitáblák ajándékozásával segítették a muzslyai iskolát.

Könyvadomány a tanulóknak
   A belgrádi Rotaract Club Singidunum fiatal tagjai könyvcsomagot ajándékoztak a Szervó Mihály Általános Iskola könyvtárának. Az értékes ajándékot Molnár Attila, iskolaigazgató köszönte meg, aki elmondta, hogy a könyveket az iskola mindkét épületének könyvtárába fogják elhelyezni.

   A belgrádi adományozók az ajándékok átadásakor kiemelték, hogy ők jó szívvel és örömmel hozták a könyveket, hiszen szeretnék, ha a tanulók minél előbb megbarátkoznának a könyvekkel úgy az iskolában, mint otthon olvasva is.

  • Összeállította: Borbély Tivadar