Vesti iz vrtića, škole


Briga o deci u lokalnom vrtiću ide bez problema
   Zbog epidemiološke situacije, odgovornosti roditelja i vaspitača povećane su od prvih dana septembra, ali briga o deci u vrtiću “Snežana” teče i dalje nesmetano. Vaspitači u vrtićima moraju više pažnje da posvete svom zdravlju i zdravlju dece. Od Eržebet Bognar, glavne vaspitačice mužljanskog vrtića, saznali smo da se u vrtić upisalo 125 predškolske dece ukupno na mađarskom i srpskom jeziku.

   -Kao i u svim vrtićima, i mi svakodnevno primamo decu po strogim propisima. Roditelj dete može da doprati u maski i samo do vrata ustanove, gde vaspitači vrtića dezinfikuju ruke deteta i roditelja, a zatim se meri telesna temperatura deteta. Vaspitači i osoblje vrtića moraju nositi masku. Stalno se vrši dezinfekcija stolova, stolica, tepiha i igračaka, kao i ventilacija prostorija, kako ujutru, tako i popodne. Pored aktivnosti – s obzirom na vremenske prilike – postoji i prilika da budu na otvorenom, naravno, grupe moraju biti u dvorištu u različito vreme, dodala je Eržebet Bognar.

Dečija nedelja u vrtiću
   Ovogodišnja Dečija nedelja održana je u vrtiću “Snežana”, uz strogo poštovanje propisa o zaštiti zbog epidemije koronavirusa. Tokom nedelje deca vrtića mogli su da se upoznaju sa dečjim pravima, crtaju i slikaju, učestvuju u kreativnim igrama u dvorištu, a zatim su organizovali maštovitu zanatsku radionicu, u kojoj su deca uz pomoć roditelja izradili radove sa motivima jeseni. Zbog epidemiološke situacije, ove godine je propušten uobičajeni vašar čiji se prihod koristi za kupovinu igračaka za vrtić. Ali ipak prikupili su donaciju zbog dobre volje roditelja, pa su nedavno iznenadili decu novim igračkama za razvijanje veština.

Redovno nošenje maski i nova oprema
   U Osnovnoj školi “Servo Mihalj”, obrazovanje u učionici i online nastava, izvan učionice, nesmetano traje od početka nove školske godine. Učenici, učitelji, nastavnici i osoblje obrazovne ustanove nose masku ne samo tokom nastave već i tokom pauza, i redovno provetravaju i dezinfikuju.

   Od Atile Molnara, direktora škole, saznali smo da smo, uprkos epidemiji koronavirusa, novom opremom uspeli smo da proširimo zalihe potrebne za svakodnevno obrazovanje.

   – Zahvaljujući Fondaciji “Betlen Gabor”, Vladi Mađarske i Mađarskom nacionalnom savetu (MNS), obe zgrade naše škole su nedavno proširene sa nekim novim računarima, štampačima, televizorima i platnima za projektovanje. Pored toga, u centralnoj zgradi ustanove postavljaju se spoljne i unutrašnje sigurnosne kamere – rekao je direktor škole za naše novine.

Učenik iz Mužlje među pobednicima
   Paralelno sa mađarskom kampanjom Ja sam Mađar 2020, udruženje Rakoci u Mađarskoj, u proleće su najavili nagradnu igru u kojoj je mogao da učestvuje svako ko je u nekoj formi poslao poruku vremenskoj kapsuli. Više hiljada mađarske dece, mladih i odraslih stavilo je svoje tekstualne, video ili glasovne poruke u kapsulu, uključujući Viktora Agotića, učenika petog razreda Osnovne škole “Servo Mihalj”. Na veliko iznenađenje svih, Viktor je postao jedan od srećnih dobitnika i dobio je poklon paket sastavljen od “Hungarikuma”. Čestitamo Viktoru i želimo mu puno uspeha u školi!

Dvorište škole u ulici Servo Mihalj postalo je uzbudljivije
   Da školska dvorišta možemo učiniti još lepšim i uzbudljivijim sa puno dobrih ideja i malo saradnje, dokazuju učenici i nastavnici škole iz ulice Servo Mihalja u Mužlji, koji su nedavno kreirali maštovitu logičku igru, školicu skakanja, zaigrane brojeve i slova na velikom sivom betonu pored zgrade i naslikane su i mnoge druge zanimljivosti. Akciju su pokrenuli članovi Rotarakt i Rotari kluba iz Zrenjanina, koji su poslednjih godina u više navrata pomagali školi u Mužlji donirajući knjige i bele table.

Donacija knjiga za učenike
   Mladi članovi Rotarakt kluba Singidunum iz Beograda poklonili su paket knjiga biblioteci Osnovne škole “Servo Mihalj”. Na vrednom poklonu zahvalio se Atila Molnar, direktor škole, koji je rekao da će knjige biti smeštene u biblioteke obe zgrade škole.

   Donatori iz Beograda uručujući poklone, naglasili su da knjige donose sa dobrim srcem i radošću, jer su želeli da se učenici što više druže sa knjigama, kako u školi, tako i kod kuće.

  • Sastavio: Tivadar Borbelj