Felnőttképzés volt a cserkészeknél

Felnőttképzés - Cserkészek

   A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség második felnőttképzést indította meg 2019 novemberében. Első alkalommal Horgoson a Domus Pacisban tartottuk a képzést, amelynek központi témái a cserkészet alapjai és gyakorlati tudnivalói voltak. A résztvevők kirándultak, tüzet gyújtottak, főztek és útjelekkel tájékozódtak.

cserkeszek-kepzes
cserkeszek-kepzes-2

   A képzés második alkalmára 2020. január 31-e és február 2-a között került sor a muzslyai Emmausz kollégiumban. A többnapos képzésen összesen 13 fő vett részt Vajdaság különböző településeiről (Torda, Torontálvásárhely, Temerin, Szentmihály, Szabadka, Kúla, Zenta, Óbecse, Felsőhegy és Mohol). A pénteki napon a 100 év vagány című cserkészfilmet nézték meg a résztvevők. A film bemutatta a cserkészet történetét és pár érdekességet. Az est további részében kötetlen beszélgetés és társasjátékozás zajlott. A szombati nap a résztvevők Baden-Powell a cserkészet életével és annak epizódjaival ismerkedhettek.

   A nemzetközi és magyar cserkésztörténelem aranykora, azaz az 1920-as és 30-as évek eseményei bemutatásra kerültek. A cserkészet mellett működő más ifjúsági szervezetekkel is foglalkoztak a résztvevők. A sok képzés mellett játékra is jutott idő. Délután folyamán cserkészirodalom, a cserkészet pedagógiai módszere és a cserkésznevelés került fókuszba. Az első felnőttképzést végzett és 2019 nyarán fogadalmat tett cserkészek is tartottak képzést a cserkész módszertanról. A cserkészet betiltásáról, a katakomba-korszakról is szó esett és a érdekes módszertannal érzékeltetve lett a résztvevőkkel a betiltás korszaka. A nap csúcspontja az esti tábortűz volt, ahol cserkészjátékok, népdalok és a jelenetek voltak.

cserkeszek-kepzes-3

   A tábortüzet hagyományos módon a Szellő zúg távol énekkel zártuk. A vasárnap a cserkészet újjáalakításának időszakát vettük górcső alá illetve a jelenleg is működő magyar cserkészszövetségeket. Részt vettünk a szentmisén is. Ebédet követően kiértékeltük a hétvégét majd zászlószertartással és a magyar Himnusz eléneklésével zártuk a háromnapos képzést. Folytatás következik áprilisban.

  • Farkas Zsuzsanna, a VMCSSZ alelnöke