Bila je obuka kod odraslih izviđača

Felnőttképzés - Cserkészek

   Organizacija Vojvođanskih mađarskih izviđača je pokrenula drugu obuku odraslih tokom novembra 2019. godine. Prvom prilikom su je organizovali u Horgošu u prostorijama „Domus Pasica“, čija je glavna tema bila osnova izviđanja i osnove koje treba znati u praksi. Prisutni su išli na ekskurziju, palili su vatru, kuvali su i orijentisali su se putem znakova na putu.

cserkeszek-kepzes
cserkeszek-kepzes-2

   Drugom prilikom se organizovala obuka odraslih između 31. januara i 2. februara 2020. godine u mužljanskom „Emmausz” kolegijumu. Na obuci koja je trajala više dana prisutno je bilo 13 ljudi iz raznih vojvođanskih naselja (Torda, Debeljača, Temerin, Mihajlovo, Subotica, Kula, Senta, Bečej, Gornji breg, Mol). U petak pristuni su pogledali film pod nazivom „100 godina dobrog”. Film je kao tematiku imao nastanak izviđača i njenu istoriju i pojedine zanimljivosti. Nakon toga su se vodili neformalni razgovori i igrale su se društvene igre. U subotu su se prisutni mogli upoznati sa izviđačem Baden-Powell-om i mogli su videti njegove epizode.

   Prikazali su i događaje iz zlatnog doba iz istorije mađarskih i međunarodnih izviđača koje je bilo između 1920. i 1930. godine. Pored izviđača prisutni su se bavili i sa ostalim omladinskim organizacijama. Pored više obuka se našlo mesto i za igru. Tokom popodneva glavni fokus je bio na izviđačkoj poeziji, pedagoškim pristupima izviđača i vaspitavanje izviđačkim načinom života. Prva obuka odraslih se završila, i u leto 2019. godine su položili zakletvu, i oni su takođe držali obuku u vezi metodologije izviđača. Reč se povela i o zabrani izviđača, o dobi katakombi, i na interesantan način izlaganja je prisutnima oslikalo vreme zabrana.

cserkeszek-kepzes-3

Epilog dana je bila logorska vatra na kraju večeri, gde su se igrale izviđačke igre, narodne pesme su se pevale i igrale su se predstave. Logorska vatra se na tradicionalni način završavala pesmom pod nazivom „Vetrić čavlja daleko”. U nedelju smo kao temu imali vreme ponovnog formiranja izviđača, kao i sada aktivne organizacije mađarskih izviđača. Prisustvovali smo i misi. Nakon ručka smo sumirali vikend, te smo obredom podizanja zastave uz pevanjem mađarske himne završili obuku koja je trajala tri meseca. Nastavak sledi u aprilu.

  • Žužana Farkaš, potpredsednica SVMI