Cserkészklub – akcióban az öregcserkészek


         A múlt év szeptemberében alakult meg a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség berkeiben a Cserkészklub, amely felnőtt cserkészeket vagy leendő cserkészeket tömörít.

Lévén, hogy három évtizeddel ezelőtt, amikor megalakultak az első csapatok Muzslyán, akkor a gyerekek szülei is fogadalmat tettek, és egy kis szünet után most újra van rá igény, hogy az ún. öregcserkészekkel is foglalkozzanak. Az összejövetelek havonta egyszer vannak, és azokon az esteken, délutánokon a cserkészmozgalomról, a cserkészek életmódjáról, a törvényekről is beszélgetnek. Teszik mindezt nem csak önmaguk fejlesztése céljából, hanem azért is, hogy helyben támogassák a cserkészek munkáját, erősítsék a helyi csapatot.

         Jelenleg mintegy húszan tagosodtak be a Cserkészklubba, de mindig vannak érdeklődők, akik szívesen vennének részt a munkában, szeretnének újat megtanulni. Vannak a csoportban olyan egyének is, házaspárok, akik elmondása szerint a gyermekkorukban nem kerültek közel a cserkészethez, de az akkori időszakot most szeretnék pótolni, így szívesen segítenek ott, ahol arra szükség adódik erre a tevékenységre. A klubtagok között sokan más szervezetekben is aktívak, így mindenképpen jót tesz a tevékenységük a közösség erősítésében. Persze a foglalkozásokat olyan módon oldják meg, hogy abban van elméleti és gyakorlati rész is, mintha egy valódi őrsben működnének.  A csomózást is megtanulják, meg a cserkésztörvényeket is csokorba fonják, de a hagyományápolásra is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen népdaléneklésre is van lehetőség, úgyszintén más hagyományápolással kapcsolatos tevékenységre is.

         A cserkészklubban minden alkalommal a gyertya lángja adja a tábortűz élményét, és záróakkordként a szeretetkörrel, a táborzáró énekkel fejezik be az összejövetelt. Így búcsúznak el egymástól az öregcserkészek, akik a legközelebbi alkalomig is kapcsolatban vannak, építik, erősítik, támogatják – tőlük telhetően – a közösséget.    

  • Kónya-Kovács Otília