Zimski fakultet: na obuci koja se organizovala u Mužlji u fokusu je bila fiskultura


   U Mužlji su takođe održali dalje usavršavanje pedagoga pod pokroviteljstvom ogranka fakulteta učitelja na mađarskom jeziku i Mađarskog nacionalnog saveta, koji se održao 10. januara 2020. godine. Na ovom usavršavanju je prisustvovalo oko dvadesetak učitelja iz srednjeg  i južnobanatskog okruga.

   Prisutne je u ime domaćina u prvom redu pozdravio direktor škole, Atila Molnar, koji je uz veliku radost kazivao da je veoma ponosan što su za ovakvo usavršavanje izabrali mužljansku školu. Mesto događaja je bio objekat škole „Servo Mihalj”, koja se nalazi u ulici istog naziva, gde doduše nema fiskulturne sale, ali su obezbedili sve potrebne sprave za demonstraciju praktičnog dela.

   Pedagoge je pozdravio i Gabor Berat, predsednik odbora za kulturu Mađarskog nacionalnog saveta, koji je sa zadovoljstvom saopštio da je na svakoj lokaciji (u Subotici i Kanjiži) bilo izuzetno velikog interesovanja za usavršavanje, i oko 150 učitelja je prihvatilo da tokom raspusta deo svog vremena provedu u učenju. Mađarski nacionalni savet smatra jako bitnim svaku takvu mogućnost gde bi se predavanja, odnosno usavršavanja održavala na maternjem jeziku.

   Dr. Halaši Sabolč, docent sa fakulteta je držao predavanje, kao i praktičan deo u Mužlji, gde su obrađivali tematiku „Izazovi predavanja fiskulture u nižim razredima osnovnih škola”.

   Brigita Buzaš, saradnik centra za razvoj karijere Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku, je rekla da „Zimski fakultet” pokreće veliku pedagošku zajednicu. Negde oko 150 učesnika je prisustvovalo na devet akreditovanih obuka, i bitno je da je taj skup ujedno i forum pedagoga, gde se susreću radnici raznih učiteljskih institucija, gde međusobno mogu da podele svoja iskustva.

  • Otilia Konja-Kovač