Mužljanski vinari su odlično rezultirali na Temerinskom takmičenju vinara

Szent Marton - boraszok

    Mužljanska organizacija „Sveti Marton ljubitelji vina” je i ove godine postigla lepe rezultate na XXIII po redu održanom Međunarodnom takmičenju vinara koje je bilo u Temerinu na „Vince” danu. 44 uzoraka je predato ukupno, što potvrđuje to da su se trudili da održe „tradiciju” prethodnih godina, i približno istim brojem uzoraka prisustvovati. Po rezultatima su se vratili kući sa osvojenih 8-zlatnih, 20-srebrnih i 12-bronzanih medalja, i sa svega 4 zahvalnica koje su dobili, što ukazuje na to da se Mužljanci mogu dičiti sa kvalitetnim vinima.

   Po predsedniku Laslu Ronto, najbitnije je neizostavno, kontuirano prisustvo na ovom takmičenju. Naravno mogli su imati više zlatnih medalja, a manje srebrnih, i sada su bila takva nesrećna plasiranja gde je prva srebrna medalja pripala jednom našem članu, kome je za belo vino 0,2 boda falilo za zlatnu medalju. Crna vina su se pokazala kao jako kvalitetna, tu je osvojeno najviše zlatnih medalja, a najviše srebrnih je osvojeno baš za bela vina.

   Mužljanski vinari su u potpunosti zadovoljni sa postignutim rezultatima ove godine na „Vince” danskom takmičenju vinara, jer su predali dosta uzoraka. Od predatih 777 uzoraka je 44 bilo iz Mužlje, i ako znamo da tu učestvuju i velika vinarska udruženja, gazdinstva sa dugom i ozbiljnom tradicijom u proizvodnji vina, onda se samo pozitivno može kotirati prisustvo članova udruženja „Sveti Marton ljubitelji vina”.

   Na ovogodišnjem takmičenju vinara najviše bodova je dobio Janoš Kabač iz Temerina, vlasnik „Kabač vinske kuće”, tako je on postao apsolutni pobednik festivala. Pre proglašenja rezultata i kulturnog programa, održana je stručna procena  na licu mesta, gde je Tibor Majoroš somelijer, glavni koordinator komisije, dao pregled o prošlogodišnjem rodu grožđa. Tu se naglasilo i to da je na kvalitet prošlogodišnjih vina uglavnom to uticalo, na kojoj regiji je zrelo to grožđe. Vojvođanskim proizvođačima je najveći problem predstavljala borba protiv plamenjače, gde je u mnogim slučajevima bila neophodna primena prskanja raznim sredstvima.

  • Otilia Konja-Kovač
  • Slike: Mihalj Halai