XXXVI takmičenje žetelaca

Takomičenje žetelaca

Rano ujutru, 6. juna 2019. Godin,e ispred zgrade Mesne kancelarije su dočekane ekipe žetalaca,te su se sa kratkim kulturnim programom dodvoravali gostima, koji su pristigli sa svih krajeva Vovodine, kao i iz Mađarske i Rumunije. U okviru kulturnog programa su učestvovali i članovi folklornog društvo „Harmatcsepp” i „Százszorszép„, kao i mešoviti hor i udruženje citeraša sa odabranim delima.

Ovu manifestaciju je otvorio predsednik Mesnog saveta Mužlja Ervin Palatinuš, koji je pozdravio sve goste i sve prisutne, te iskazao svoju zahvalnost negovaocima običaja koji će prezentovati današnjem pokolenju žetelačke običaje naših predaka, koji u budućnosti na ovaj način, neće pasti u zaborav.

Otvaranje kod mesne zajednice
Otvaranje na polju

Manifestacija žetalaca se odigravala u mužljanskim oranicama nadomak „Sunčanog jezera”, gde je paroh Stojan Kalapiš osvetio žitna polja i učesnike, Arpad Fremond podpredsednik ministra Poljoprivrede Srbije je svečano i zvanočno otvorio manifestaciju.

Ove godine je bilo mawe učesnika, ukupno 13 ekipa koji su prikazali žetvu kako se nekad vršila. Već godinama unazad manifestacija nije takmičarskog karaktera, ali bez obzira na to žetaoci su savesno vršili svoj posao, koji uistinu nije bio lak jer zbog učestalih kiša je narastao korov te je to stvorilo probleme žetaocima.

 

Članovi žiria su posetili člana svake ekipe, koji su pre započinjanja žetve doručkovali, prikazujući posetiocima šta su poneli, koji su mogli i da se probaju. Na pravu gozbu je ličio po koji štand, gde su na ćebe poređali razne đakonije, gde su se domaćice samo trudile da prikažu šta se nekad nosilo na žetvu za doručak. Bilo je tamo zrele slanine-od prošle godine, dobre užegle slanine, domaći- kući pečen hleb, krompir pečen u loju, kuvano jaje, luk, krastavac kiseljen na suncu, gusti kompot od višanja, pržena tarana, lepinja sa sirom i mirođijom, specijalan kolač sa makom i višnjama itd. Kosioci su nadomak svojih ruku uvek imali dobru domaću rakiju da bi im ona dala „snage”.

Zadatak žirija je bio da u svakoj ekipi nađu takvu pojedinost koja je izdvaja od ostalih. Bilo je takvih kategorija gde su ekipe za najbolje naopštrenu kosu dobili nagradu, ali su i najveseliji žetaoci uzeli udeo u nagradama. Nagrade su se delile i za najlepšu narodnu nošnju, za lepo složenu strnjiku, lepo složenu stabljiku pšenice itd.

Ekipa na takmičenju

U okviru manifestacije, mladi su igrali igre sposobnosti, na tzv. „Seljačkoj olimpiji”. Organizatori su priređivali programe i za sutradan, koji je prolazio u znaku ribe, za najmlađe su organizovali takmičenje u pecanju, a za malo starije takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a članovi udruženja „Žir” su za najmlađe organizovali privremeni slikarski kamp, gde je ujedno bila i izložba slika. „Ribarski” dan se završio sa prijatnim druženjem dugo u noć.

  • Otilia Konja-Kovač