Školske torbe i školski pribor za buduće mađarske prvake


   U skladu sa pravilima nametnutim zbog epidemije koronavirusa, u dvorištu crkve “Ime Marijino” u Mužlji predate su školske torbe i školski kompleti, uz podršku mađarske vlade, kabineta premijera, Fonda Gabor Betlen, Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) i uz pomoć udruženja Rakoci.

   Aniko Jeras, predsednik Izvršnog komiteta Mađarskog nacionalnog saveta, Čongor Čaki, predsednik Udruženja Rakoci, Laslo Petrovai, direktor programa za mađarske prvake, i Atila Molnar, član MNT-a rekli su da će ovogodišnji paket takođe sadržati sva nastavna sredstva potrebna malim učenicima da glatko započnu školovanje – pernice, sveske, metalofone, pribor za crtanje, narodne bajke i još mnogo toga.

   Razgovarao sam sa dva prvaka o godinama koje su proveli u vrtiću i koliko čekaju početak škole:

   Emina Makan (učenica prvog razreda osnovne škole “Sonje Marinković” iz Zrenjanina): Bilo mi je veoma lepo u vrtiću. Mnogo smo se igrali, malo učili, volela sam vaspitačice iz vrtića, volela sam da spavam na tim niskim krevetima i stekao sam puno prijatelja. Tamo sam upoznala i svog najboljeg prijatelja, Patrika. Sa njim je uvek i svuda dobro. Ali radujem se i školi da upoznam nove prijatelje i učiteljicu Martu. Jedva čekam da počnem da učim da čitam i brojim i da odem negde, ne samo da uvek budem kod kuće. Bila sam veoma zadovoljna prelepom školskom torbom koju sam danas dobila, najviše volim pernicu, i mnoštvo boja i vodene bojice. S mamom smo ranije kupili ono što mi je nedostajalo za školu, a sa sestrom Anetom smo već pripremili knjige i sveske. Ona je četvrti razred.

   Patrik Ruža (učenik prvog razreda osnovne škole “Servo Mihalj” iz Mužlje): Voleo sam da idem u zabavište jer smo tamo puno igrali, crtali, plesali i nastupali. Radujem se i školi jer želim što pre da naučim da pišem, brojim i čitam. Današnji paket je dosta težak, zaista mi se svidela nova torba i pernica.

U prigodnom programu održanom pre ceremonije dodele nastupali su citeraši, hor “Pčelice” i Rihard Čisar, recitator.

  • Tivadar Borbelj