Sećanje na ovdašnje mučenike koji su stradali u jesen 1944. godine


Jožef Budaji, Antal Kanas, Jožef Kovač, Ištvan Marton, Deže Šimon i Imre Šereš su imena koja su uklesana na spomen-ploču da potomci ne zaborave da su: to bili nevini Mađari iz Mužlje koji su stradali kao mučenici 1944-te. Bilo je to 15. put da su članovi zajednice odali poštu na spomen-obeležju, a pre toga se o događajima nije moglo ni govoriti.

Kratak istorijski osvrt dao je Zoltan Halai, istoričar u penziji, koji se podsetio prošlosti i rekao da su ti ljudi bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i surovo pogubljeni, nisu bili krivi, oni su bili samo Mađari.

– Ova velika tragedija pogodila je uglavnom one koji žive na granici. Oktobra 1944. Nemci su se povukli sa ovog područja i ostao je prazan period do ulaska ruske Crvene armije na ovo područje. Ovdašnji Srbi, uglavnom Optanci, koji su živeli na granici, u seoskom svetu, počinili su ovo zverstvo. Veoma je interesantno da je rukovodstvo Komunističke partije Jugoslavije tačno znalo šta se dogodilo, ali nije reagovalo – rekao je Zoltan Halai.

Savet mesne zajednice je 2009. godine donelo odluku o podizanju ploče i spomen-stuba na groblju u Mužlji u znak sećanja na nevino stradale mužljanske žrtve oktobra 1944. godine, bez sudske i druge odluke. Od tada, svake godine krajem oktobra rodbina i predstavnici civilnih i političkih organizacija polažu venac na ploču. Povodom Dana mrtvih, venci su položeni i na spomen obeležje poginulim meštanima u Drugom svetskom ratu.

  • Otilija Konja-Kovač