Obeležavanje 1956-te revolucije


KUD „Šandor Petefi”  je i ove godine na dostojanstven način obeležio revoluciju i borbu za slobodu iz 1956. godine. U okviru manifestacije, članovi zajednice prvo su položili vence na ploču postavljenu 2014. godine. Cveće su položili predstavnici Konzulata iz Subotice, Mađarskog nacionalnog saveta, Budimpeštanskog društva „Imre Nađ”, SVM (VMSZ), Metodološkog centra Vojvodine, a vence su položili i Savet Mesne zajednice, Udruženje čuvara tradicije (REMUSZ) i članovi KUD „Šandor Petefi”.

Nakon polaganja venaca održana je sveta misa u znak sećanja na heroje revolucije 1956. godine, a potom je održan i prigodni program u kulturnom društvu. Na komemoraciji prisutne je pozdravila Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, rekavši da je „revolucija 1956. pobedila jer je to bilo čudo“.

– Duh iz 1956. i danas nas obavezuje da se moramo osvestiti da smo, bez obzira na poreklo ili materijalno stanje, svi mi Mađari, jedan narod. Samo kao Mađari, samo kao jedan narod, možemo da zaštitimo svoju slobodu, samo kao jedan narod možemo da se izvučemo iz krize, samo kao jedan narod možemo da planiramo svoju budućnost! – rekla je u svom govoru Elvira Kovač.

U okviru večeri nastupili su učenici Osnovne škole „Servo Mihalj” i ostale grupe KUD-a „Šandor Petefi”.

  • Otilija Konja-Kovač