Oproštaj od škole i matursko veče u Mužlji

Ballagás

   Zbog korona virusa na neuobičajen način, ali u skladu sa tradicijom, osmaci mužljanske škole “Servo Mihalj” oprostili su se od škole. U okviru skromne priredbe u ime učenika sedmih razreda, Ema Šiveg je pozdravila osmake i sedmaci su im predali tradicionalne torbice koje sadrže sve simbolične stvari za dalji put: po jedna poruka, pogača, olovka, sitniš i šaka zemlje.
   U ime osmaka govorio je Norbert Fazekaš:
   “Dragi učenici!
   Jedva smo čekali ovaj dan, ali nam je ipak teško. Opraštamo se. Teška srca i sa stegnutim grlom stojim ovde sa zadatkom da se u ime mojih drugova oprostim od ove škole. Pre osam godina ushićeno smo ušli kroz kapiju ove škole, držali smo učiteljicu za ruke i sa znatiželjom smo iščekivali njene prve reči. Teške, ali zanimljive godine su za nama. Naši nastavnici su sa velikim strpljenjem i razumevanjem pokušavali da obogate i prošire naša interesovanja. Naučili smo da imamo sopstvene želje, ciljeve koje moramo sami postići. Čuvamo prijatne i lepe uspomene. Bili smo bezbrižni, veseli učenici…”
   Matursko veče osmaka iz obe zgrade škole “Servo Mihalj” odžano je u sali KUD “Petefi Šandor”, gde su se oprostili od učitelja, nastavnika i razrednih starešina. Maturante i prisutne pozdravio je direktor škole, Atila Molnar, i na srpskom i na mađarskom jeziku. Nakon kratke priredbe sa recitacijama i pesmama došlo je na red podela pohvalnica, Vukovih diploma i proglašenje đaka generacije.
Đaci generacije su Lenka Rapoš i Filip Ćurčić. Vukovu diplomu su dobili Lenka Rapoš, Lea Rac, Enike Fekete, Anja Kalić, Jelena Bačo, Martin Šalamon i Filip Ćurčić. Maturantima želimo mnogo uspeha i istrajnosti u daljem školovanju.
  • Tivadar Borbelj