„Oganj gori, svetijovanski oganj…“


Udruženje čuvara tradicije je i ove godine održalo svoju Jovandansku priredbu tokom koje su se okupili meštani u parku zgrade Mesne zajednice da zajedno obeleže ovaj praznik. Ovaj običaj su pre nekoliko godina oživeli članovi REMUS-a, koji su se zauzeli za očuvanje i oživljavanje starih narodnih tradicija koje su nekada postojale u selu. Ištvan Biro, potpredsednik udruženja, rekao je da praznik datira još iz paganskih vremena, a kasnije se povezivalo sa crkvenim praznikom Svetog Jovana Krstitelja, ali se prvobitno održavao na letnjoj ravnodnevnici.

-Po starim verovanjima, na današnji dan palile su se vatre, onda kada je dan bio najduži, a paljenjem vatre, igrom i pevanjem oko vatre pokušavali su još da produže dan, da trijumfuju nad noći, da život i radost nadvladaju smrt i tugu. Ovaj praznik i danas živi u ovom obnovljenom obliku – rekao je potpredsednik.

Manifestacija se organizuje u saradnji sa lokalnim civilnim organizacijama, koje imaju i gastronomsku pozadinu, jer manifestacija počinje kuvanjem paprikaša. Oko kazana je radilo deset ekipa, a pored ekipa meštana, dolazili su i kuvari iz Zrenjanina, Torde i Mihajlova. U međuvremenu, žene veštim rukama plele su vence iz cveća sa mužljanskih livada, od žutocvetne biljke zvane Jovanova metla koju je ubrao poljočuvar. Ovi venci se potom postavljaju na ulaz u porodične kuće, jer po narodnom predanju, poljsko cveće i trave ubrane uoči 24. juna čine čoveka bogatim, zdravim i lepim, štite od oštećenja i uroka. Narod je čak verovalo da Jovandanski venac čuva kuću od požara.

Deca su se zabavljala uz sportske igre, igrala pikado, vežbala bacanje obruča, ali je bilo i crtanja na asfaltu. U okviru kulturnog programa, prigodne pesme izvele su pevačka grupa Osnovne škole „Servo Mihalj“ Cinegek i Mehečkek, mešoviti hor i citrarski orkestar KUD “Šandor Petefi”, pevačka grupa „Cickafark“ i hor najmlađih.

Paprikaš koji se dugo krčkao ocenjivao je žiri, koji je birao za najukusnije jelo Antala Kiša iz Mihajlova. Drugonagrađeni bili su Jožef Maćis iz Torde i Čaba Šeljmeši iz Mihajlova. Na trećem mestu su završili Ferenc Farkaš iz Torde, Smiljka Malešev iz Zrenjanina i Andraš Olah iz Mužlje. Žiri je dodelio i specijalnu nagradu izviđačima koji su zajedno sa svojim starijim vršnjacima bili vešti u kuvanju „osnove” za paprikaš.

Naravno, vrhunac dana bilo je preskakanje vatre, koje su zapalili čuvari tradicije, a oganj je blagoslovio otac Elias Oholeidwarin. Zatim je usledilo bacanje jabuka u vatru, a onda, kada se gomila vatre pretvorila u žeravicu, hrabriji su je preskakali. Naravno, niko nije razmišljao o tome zašto su preci preskakali vatru, a to je bilo jer su davno verovali da ko preskoči vatru neće imati bolove u leđima tokom žetve.

  • Otilija Konja-Kovač