Mužljanski svadbeni običaji nisu zaboravljeni


U organizaciji Udruženja čuvara tradicije –REMUS, po 18. put je održana manifestacija pod nazivom Mužljanska svadba, tradicionalni susret buklijaša i deveruša, kao i predstavljanje odeće neveste i nove mlade. Manifestacija je počela – verno tradiciji – takmičenjem u kuvanju paprikaša. Dok se kuvalo ukusno jelo u kazanima, deveruše i buklijaši su uz prigodne rime pozivali prisutne na večernji svadbeni bal.

U ime domaćina skup je pozdravio Mihalj Bačo, predsednik Udruženja čuvara tradicije, koji se u svom govoru zahvalio Sekretarijatu za nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Gradu Zrenjaninu na podršci. Manifestaciju je otvorila Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, koja je istakla da tradiciju ne treba negovati, jer to nije bolest, ne treba je čuvati, jer nije zatvorenik, već naše tradicije mogu opstati samo ako ih živimo:

– Divna je saradnja zajednica u Mužlji, njihovih civilnih organizacija, škole, vrtića, roditelja, nastavnika. Želim da se sledeće generacije vraćaju da iskuse ovu vrstu zabave, na radost svih nas – dodala je Elvira Kovač.

Prema oceni žirija, najukusniji paprikaš napravila je Karina Gabrijel iz Jankov Mosta, na drugom mestu je Čaba Šeljmeši iz Mihajlova, a treće mesto pripalo je porodici Farkaš. Specijalna nagrada dodeljena je rusinskoj ekipi iz Đenđeša.

Najukusnije slatke i slane svadbene kolače napravili su Žuži Biro, Julijana Čordaš, Eva Farkaš, Ester Olah, Rozalija Koso, Deže Čonka, Maćiš Tereza i Etel Duga, a nagrade za najukusnije domaće rakije pripale su Branku Trifkoviću, Palu Emanu i Savi Kovački. Organizatori su priredili i svečani program, u kojem su narodne igre i narodne pesme izvele folklorne grupe Harmatčep i Sazsorsep, citraši, pevačka grupa koju čine najmlađi članovi, kao i učenici OŠ “Servo Mihalj”, i Mađarsko kulturno društvo “Petefi” iz Zrenjanina i članovi KUD Pionir.

Vrhunac događaja bio je susret buklijaša i deveruša tokom večernjeg svadbenog veselja. Mladi su, u pratnji orkestra REMUS-a, pozdravili mladence uz prigodne recitacije, nakon čega su plesali do zore na balu koji je održan u velikoj sali KUD Šandor Petefi. Ovogodišnju manifestaciju podržali su i Salon venčanice TINA, lanac prodavnica GOMEKS i Savet Mesne zajednice Mužlja.

  • Tivadar Borbelj