Knjige na poklon i upoznavanje sa budućim prvacima


            Poklon paketi Udruženja Rakoci iz Mađarske za decu koja polaze u škole na mađarskom jeziku – uz doprinos Mađarskog nacionalnog saveta – stigli su do budućih mađarskih prvaka u Mužlju, Zrenjanin, Mihajlovo, Neuzinu i Belo Blato krajem 2020-te godine. Atila Molnar, član MNS-a, predao je knjige o kralju Matiji i slatkiše učenicima koji su još u vrtiću, a zatim je u svom govoru podsetio prisutne da Udruženje Rakoci daruje decu koja polaze u škole na mađarskom jeziku od 2013. godine.

            Početkom 2021. godine radionica pod nazivom “Škola poziva, otvorene kapije, karneval, upoznavanje sa školom, ručni rad“, pokrenuta je od strane učiteljica koje su sačekali prvačiće koji polaze u lokalnu osnovnu školu “Servo Mihalj” u Mužlji na mađarskom nastavnom jeziku. Decu i roditelje pozdravio je Atila Molnar, direktor škole, a nakon kratkog upoznavanja, učiteljice u razrednoj nastavi – Molnar Neli i Farbaš Rep Edit – predstavile su modernu i dobro opremljenu fiskulturnu salu obrazovne ustanove, kao i učionicu informatike. Usledila je maštovita karnevalska radionica koja je održana u skladu sa propisima zaštite zbog epidemiološke situacije.

            Deca su sa velikom radošću i stičući nova iskustva učestvovala u radionici, od njih mnogi su se već zaljubila u školu i jedva čekaju septembar da ponovo pređu prag učionice – ali tada kao pravi prvaci.

  • Tivadar Borbelj