Degustacija vina za Dan Svetog Martina


Udruženje ljubitelja vina „Sveti Martin” je po 13. put organizovalo Martinovdansku degustaciju vina, kojoj su prisustvovali vinari iz celog kraja.

 Ove godine manifestacija je bila planirana za dva dana, jer je prvog dana održano ocenjivanje mladih vina, koje su ocenjivale četiri grupe sudija, ali tako da su svi rangirali svako vino, a zatim su se rezultati zbrojali, a rezultat je objavljen tačno na Dan Svetog Martina, sveukupno kao degustacija vina u kombinaciji sa druženjem.

Laslo Ronto, predsednik Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin”, rekao je da je na ovogodišnjoj degustaciji vina prikupljeno 88 uzoraka, 50 belih, 23 roze i 15 crnih vina:

– Ako pogledamo crna vina, čini se da ih je malo, ali je u stvari razumljivo, jer se poslednja beru i prerađuju, pa je ovih 15, što se ovde pojavilo, su prelepa, ukusna, u smislu da su skoro upotrebljiva. Beli i roze se gotovo sigurno mogu koristiti. Nažalost, svake godine dobijamo sve manje vina po uzorku, ali nećemo odustati od ovoga, jer su ovde u okolini i iz Taraša i Orlovata, pa čak i Aradčani, koji su veliki majstori banatskog šiler vina.

*Kada govorimo o mladim vinima, da li mislimo da će se iz njih vremenom razviti dobra vina?

– Odatle sve zavisi od vinara. Ono što su u ovom trenutku pokazali predati uzorci, da ih je samo šest u klasifikaciji koja zaslužuje priznanje, znači da zaista postoje problemi kojima se treba ozbiljno pozabaviti ako želimo da ta vina budu upotrebljiva u budućnosti. U odnosu na to koliko je bila loša ova berba 2023. godine, velike vinarije koje govore u hektarima sigurno moraju da se nose sa onim što im je stiglo u podrume, ali mi kao mali vinari mislim da možemo biti potpuno zadovoljni.

*Šta je sa zajedničkim vinom? Verujem da Udruženje ljubitelja vina „Sveti Martin” svake godine napravi jedno ili više vina – zajedno…

– Ove godine smo, s obzirom na uslove berbe, odlučili da pravimo samo belo vino, a ove godine je to bio italijanski rizling, za koji smo mogli da nabavimo grožđe iz Srbije, iz okoline Aleksandrovca. Dakle, imamo oko 300 litara onoga što smo uspeli da istisnemo u našem podrumu, u zajedničkom buretu, i sada se brinemo o tome, lečimo, do sada nije otišlo ni u flašu, ni na sto – rekao je Laslo Ronto, predsednik, koji je takođe najavio da su i ove godine dobili novac za ovu manifestaciju, i to od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i od opštine Zrenjanin.

  • Otilija Konja-Kovač