75. godišnjica mužljanskog KUD-a „Šandor Petefi”


KUD „Šandor Petefi” održalo je jubilarnu manifestaciju 29. oktobra, pošto ove godine slavi 75. godišnjicu.

Na početku svečanosti, otac Stojan Kalapiš je blagoslovio događaj, a potom je predsednik Jožef Dobo pozdravio skup:

– Naše manifestacije ove godine posvećene su jubileju. Drago mi je da je većina uspela da prihvati naš poziv, pa smo iskoristili priliku i zahvalili se svima koji su nam pomogli, onima sa kojima sarađujemo, koji su rukovodili kulturnim društvom na uloženom trudu.

Svoje misli sa zajednicom je podelila Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a.

– Sedamdeset pet godina je značajan jubilej. Pre svega dugujemo zahvalnost svima onima koji su redovno posećivali Petefi, trudili se i radili, uprkos preprekama i nedaćama, raspoloženi i bez žaljenja za vremenom u proteklim decenijama. Veoma je dobro što i ovde u ovom kraju vredni ljudi istrajavaju u očuvanju svoje tradicije i uvek pronalaze decu i mlade koji će nastaviti ovaj posao – rekla je Elvira Kovač.

Skup je pozdravio i Arpad Fremond, lider liste „Mađarsko jedinstvo”.

– Čestitao sam upravi i svim bivšim čelnicima koji su učinili sve da udruženje opstane, jer su u mnogim slučajevima, u najtežim vremenima, kulturna društva držala zajednicu na okupu. Sa ove tačke gledišta, oni imaju izuzetnu moć u održavanju zajednice, i srećni smo što možemo da proslavimo takvu 75-godišnjicu danas ovde u Mužlji. Verujem da će ovo udruženje uspeti da opstane i u narednom periodu i da će moći da ovoj zajednici da vrednosti koje je davala u prošlosti – rekao je Arpad Fremond.

Ceremoniji je prisustvovao i predsednik VMMS-a Aron Šutuš.

– Mislim da je posle prošlogodišnje proslave Dana mađarske dijaspore, kada smo negde očekivali ove jubilarne trenutke, a zatim sa dodelom plakete Dana mađarske kulture i ovogodišnjom nagradom „Zoltan Kaloš” za Mađare u inostranstvu, ovo je negde trenutak, ovo je dan kada osetiš da je nešto sazrelo, ima na šta da se osvrneš, postoji zajednica sa kojom možeš da se osvrneš na sve, i postoji seme, i postoji nova generacija, kao što smo videli na sceni za koga vredi da se sve i dalje nastavi – rekao je Aron Šutuš.

         U okviru svečanog programa uručene su počasne diplome dosadašnjim predsednicima, svima sa kojima udruženje sarađuje, i još jednom zahvalnice na poverenju i podršci.

Na priredbi su nastupili Jožef Lele, majstor narodne umetnosti, solista na citri, učitelj, koji svojom jedinstvenom svirkom uvek očara publiku, i novoformirani devojački hor, koji je toliko mlad da se nisu ni opredelile za ime. Nastupili su i pevačka grupa „Cickafark”, mešoviti hor i citrarski orkestar, kao i folklorna grupa „Sazsorsep”.

Tokom večeri dat je i kratak istorijski pregled, koji je propraćen kratkim video zapisom koji se sastoji od odabranih kadrova.

Treba napomenuti da se KUD „Šandor Petefi” takođe može pohvaliti da je četiri puta organizovao Durindo (1977, 1987, 1997. i 2014.), dva puta „Đenđešbokreta”, kao i dva puta Susret Vojvođanskih amaterskih glumaca (1999. i 2009). Od nagrada izdvajamo nagradu „Eks Libris” (2006), glavnu nagradu na takmičenju narodne muzike Karpatske doline „Lajoš Vaš” (2012), nagradu „Aniko Bodor” (2013), zlatnu medalju Republike Srbije za dostignuća u oblasti kulture (2016).

U svojoj jubilarnoj godini, na Dan mađarske kulture, udruženje je dobilo Plaketu Kulturnog društva Vojvođanskih Mađara, a 19. avgusta ove godine, u Budimpešti, nagradu „Zoltan Kaloš” za Mađare u inostranstvu.

Krajem novembra, KUD „Šandor Petefi” je po 16. put održalo otvaranje sezone, što je dobra prilika da se sve profesionalne grupe predstave publici, dajući mali deo rada u protekloj sezoni. Na istoj manifestaciji dodeljena je i zlatna plaketa udruženja, koju dodeljuje Upravni odbor članu koji svojim aktivnostima doprinosi radu udruženja, jačanju njegovog ugleda. Ovu prestižnu nagradu ove godine je primio umetnik amater Ištvan Juhas, koji je već dvadeset i jednu godinu član MAKK-a, a poslednjih godina pomaže i Petefijevom predsedništvu.

  • Otilija Konja-Kovač