Vigyázzunk egymásra!


   A koronavírus, ami a tél derekán még annyira távolinak tűnt, március eleje óta gyökeresen megváltoztatta a mindennapjainkat. Az országban rendkívüli állapotot rendeltek el, a 65 évnél (a falvakban a 70 évnél) idősebbek számára teljes kijárási tilalom lépett hatályba, a többiek délután 5 és hajnali 5 óra között nem hagyhatják el otthonaikat. Bezártak a szórakozóhelyek, a vendéglátóipari létesítmények, a piacok, tilos a parkokban vagy közterületeken időzni, nincsenek színházi előadások, szünetel az oktatás, egy helyiségben öt személynél többen nem tartózkodhatnak.

   Egy hónappal ezelőtt még választásokra készülődtünk, aztán a járvány felborította a tervet, a politika világában is a célok alapos átfogalmazására került sor – mondta el Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője:

   – A helyzethez mérten a kampánystáb a koronavírus-járvány elleni stábbá alakult át. A célunk az volt, hogy a polgárok hiteles, pontos információkat kapjanak anyanyelvükön, magyarul. A VMSZ ezért megindította a koronavirus.vmsz.org.rs  honlapot, ahol hasznos információk találhatók a betegségről, járványról, intézkedésekről, kormányrendeletekről. A polgárok utasításokat kaphatnak, megszólaltatunk nyugalmazott orvosokat, akik tanácsokkal szolgálnak. Másrészt, nagyon sok az idős, egyedül élő polgár, és miattuk indítottuk el a „Vigyázzunk egymásra!” akciót. Önkéntesek beszervezésével a településeken, a legkisebb falvakban is megszervezzük az idősek látogatását – élelmiszert, gyógyszert vásárolunk, viszünk nekik, persze díjmentesen. Vajdasági szinten március 25-én 638 önkéntesünk volt, az igények pedig naponta változnak. Van amikor 300-400 hívásnak tesznek eleget, de volt olyan nap,  amikor több mint 800-an kerestek meg bennünket.

   A segélynyújtás és önkéntes munka különlegessége a védőmaszkok biztosításának a módja. Ezt a Női fórum vállalta magára:

   – Tudjuk, hogy a védőmaszk bizonyos mértékben véd, de azt is tudjuk, hogy nincs belőle elegendő. Valójában Nagybecskerekről indult az ötlet, a Tina menyasszonyi ruhaszalon varrónői kezdeményezték a maszkok varrását, majd a tulajdonos arra ösztönzött bennünket, hogy adományoz rávaló anyagot, ha jelentkeznek önkéntes varrónők. Így jutottunk el már 13 településre, ahol a megadott szabásminta szerint készülnek a védőmaszkok önkéntes kisegítőink és az idősek részére, akiket látogatnak.

   -Milyen a helyzet a körzetben, hisz mindenütt vannak idős, egyedül élő polgárok?

   – A rendkívüli állapot kihirdetése után hamarosan szervezkedni kezdtek Szentmihályon és Muzslyán is. Ha szükség van valamire, akár tanácsra csak, Szentmihályon a Helyi Közösséget lehet hívni, ahol magyarul tudnak beszélni. Egyébként ott is vannak önkéntesek, akik elvégzik a bevásárlást, vannak önkéntes varrónők is, akik varrják a maszkokat. Erzsébetlakon is a Helyi Közösséget kell hívni a segítségért. Lukácsfalván különösen sok a 65, illetve 70 évnél idősebb, számukra is megszerveztük a napi bevásárlást. Muzslya a nagybecskereki körzethez tartozik, és a városi stábot hívhatják, de persze a Helyi Közösség is szerepet vállalt a segélynyújtásban.

   -Bízunk abban, hogy sikeresen átvészeljük ezt a rendkívüli helyzetet, és akkor újra aktuálisak lesznek a választások. A VMSZ mind a három szinten átadta a jelöltek listáját.

   – Igen, a választási előkészületeket felfüggesztették, bizonytalan időre elhalasztották a választásokat is. Néhány településen, ahol kevesebb magyar él, még folyik az aláírásgyűjtés, de mi most azon vagyunk, hogy ne a politikával foglalkozzunk, hanem hogy vigyázzunk egymásra!

  • Molnár Aranka