Anyaországi fellépéssorozaton járt a Cickafark énekcsoport


            A Muzslai Petőfi Sándor MME Cickafark énekcsoportjának tagjai újabb tapasztalatokkal gazdagodtak, hiszen részt vettek egy anyaországi Nemzetközi Néptánc Találkozón. A meghívás a mezőszilasi Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesülettől érkezett, melynek vezetője Horváthné Gogán Jolán, aki elmondta, a cél a legkisebb településekre is elvinni a népek táncait, a népek zenéit, és természetesen a népviseleteket megmutatni, hogy kedvet kapjanak az emberek ahhoz, hogy táncoljanak, énekeljenek.

– Eddig tizenkétszer, minden évben csináltunk tíznapos fesztivált, ahol elkezdtünk ilyen nemzetközi találkozásokat szervezni, és akkor alakult ki több testvérkapcsolat Lengyelországgal, Erdéllyel, Felvidékkel, Németországgal, Ausztriával. Nekem az a célom, hogy a magyar gyerekek, akik itthon élnek, ismerjék meg a határon túli magyarságunk igaz történetét. Boldog is voltam, meg egy kicsit fájt is a szívem, amikor a helyiek elkezdtek beszélgetni a délvidékiekkel és kicsit csodálkoztak azon, hogy a délvidékiek tudnak beszélni magyarul – mesélte az egyesület elnökasszonya, aki még arról is szólt, hogyan is alakult ki ez a kapcsolat. – Kovács Lászlóval, muzslyai íróval, költővel a Facebookon keresztül ismerkedtem meg, tőle kértem segítségét, majd kapcsolatba léptem Dobó Józseffel, az ottani egyesületi elnökkel, és ő ajánlotta a Cickafark énekcsoportot. Volt még egy szerbiai csapat, a kraljevói Abrašević Egyesület néptánccsoportja, továbbá Erdélyből Marosvásárhelyről jöttek néptáncosok, a felvidékiek pedig Nagymegyerről érkeztek.

A Cickafark énekcsoport vezetője, Rontó Márta összegezte a tapasztalatokat:

-A három nap alatt öt fellépésünk volt, mondhatom, hogy nemigen csináltunk még ilyet ezzel a csoporttal, én úgy érzem, hogy fárasztó volt, de egy jó tapasztalat, meg egy pozitív élmény volt ezt így végigcsinálni elejétől végig a többiekkel együtt. Persze rendhagyó dolog volt az, hogy egy néptáncfesztiválra mi, mint énekegyüttes kaptunk meghívást, de gondolom, hogy jól belesimultunk a fesztivál programjába, és nem okoztunk csalódást sem a nézőknek, sem a szervezőknek. A három nap alatt az öt föllépés különböző helyszíneken történt, Cecén, Mezőszilason, Igar-Vámon, aztán Kisszékelyen és Tolnanémediben. Ezek mind kis falvacskák, néhány száz lakossal, de jó volt látni a nézőkön is, hogy élvezték a produkciókat, valószínűleg nincs sűrűn alkalmuk ilyen műsort látni – mondta Márta.

            A Cickafark énekcsoport tagjai sem leplezték örömüket, hogy részt vehettek ezen a találkozón, úgy vélték, a három nap alatt nagyon összekovácsolódott a társaság, úgyhogy egy igazán jó produkciót mutattak be a lakosoknak. A fellépések mellett egy kis kikapcsolódást is biztosítottak a szervezők, egyik nap Dunaújvárosba vitték a fellépőket wellnessre, majd a Balatonra is eljutottak, ám a kedvezőtlen időjárás miatt a fürdőzés ott elmaradt, csak a legbátrabbak merészkedtek a vízbe. Nagy tapasztalatnak élték meg a turnénak is beillő három napot, hiszen először történt meg velük, hogy külföldre utaztak, és az is, hogy folyamatosan három napig fellépjenek. Amit viszont nagyon sajnáltak, hogy a tizenkettőből csak heten vehettek részt, ugyanis a többi tagok különböző okok miatt nem tudták vállalni az utazást.

  • Kónya-Kovács Otília